Tekst en foto’s:  Miriam Bak, vrijwilligster Stichting Hofvogels

Zaterdag 8 juni werden de winnaars van de bloeikaartenactie ‘Stel je bent een uil, waar houd jij je dan schuil‘ door de Stichting Hofvogels uitgenodigd op een erf in Bentelo om het ringen van de jong geboren steenuilen bij te wonen. Femm, Pien en Tammy Lee, vergezeld door broertjes, zusjes en ouders werden daar ontvangen door erfbewoner Rob en ringer Ruud,  die de winnaars eerst uitgebreid informeerde over wie hij was en wat hij allemaal ging doen.

De dag begon onstuimig met regen en wind, maar gelukkig werd het om 2 uur droog. De prijswinnaars keken vol spanning toe hoe Ruud de jonge steenuiltjes uit de nestkast haalde. Kort daarvoor zagen de kinderen en hun ouders één van de steenuilenouders, mogelijk het mannetje, voor de ingang van de nestkast zitten. Na het openen van de nestkast bleek dat hij net een verse muis had gebracht voor de twee jongen uiltjes die er moddervet en gezond uitzagen. De jonge steenuiltjes werden vervolgens door Ruud geringd, gewogen en gemeten. Door de vleugellengte te meten bleken de jonge steenuitjes ongeveer drie weken oud te zijn.

 

 

 

 

 

 

Uiteraard vertelde Ruud veel over de levenswijze van de steenuil en waarom het paartje bijvoorbeeld juist dit erf had uitgekozen om er te wonen en te broeden en het belang van biodiversiteit om de uilenstand in ere te houden. De kinderen en hun ouders keken vertederend toe en na een kort fotomomentje werden de jonge steenuiltjes weer in de nestkast gezet. Ze zullen op het erf nog een weekje of wat verblijven en dan uitvliegen.

De bloeikaartenactie is een gezamenlijk initiatief van de Groene Loper Hof van Twente, Hofpower (educatieprogramma van de gemeente Hof van Twente) en de Stichting Hofvogels. De prijswinnende tekeningen werden afgedrukt op een zogenaamde ‘bloeikaart’ en opgestuurd naar alle bewoners in de Hof van Twente die in een vogelstraat wonen. Door de bloeikaart goed nat te maken en in aarde te leggen, komt de kaart vanzelf tot bloei. De ontvangers werden uitgenodigd het resultaat te fotograferen en en op te sturen naar info@groeneloperhofvantwente.nl