Laat ik mij even voorstellen, ik ben Mus, Huismus en het gaat slecht met mij. Ik word bedreigd in mijn bestaan. Waarom? Dat leg ik jullie uit.

Jullie kennen mij vast als dat kleine drukke vogeltje die je in grote groepen aantreft op het terras waar maar gegeten en, zeg eerlijk, ook geknoeid wordt door jullie mensen. Hierdoor denken jullie vast, dat er nog genoeg zijn zoals ik. Helaas, het gaat niet zo goed met mij en mijn soortgenoten.  Reden daarvoor is onder andere het renoveren en isoleren van oude woningen. Dit zorgt ervoor dat wij geen plekjes meer onder de dakpannen hebben om een nestje te bouwen. Trouwens dat geldt ook voor mijn buurman de gierzwaluw.  Ook betegelen jullie de tuinen en worden de struiken en coniferen vervangen door schuttingen. Is ook wel mooi, maar daardoor hebben wij geen plek meer om te broeden en te schuilen als er gevaar dreigt. Ook missen wij het onkruid, want daar eten wij dan weer de zaadjes van.

Onze jongen worden ook niet meer groot genoeg om uit te vliegen door het gebrek aan insecten en verhongeren soms. Jullie mensen geven jullie jongen de papfles, wij geven onze jongen de eerste 10 dagen insecten te eten. Daar worden ze groot en sterk van. Maar ook deze zijn in de minderheid door het ontbreken van struiken en onkruid.

Genoeg geklaagd. Wat kunnen jullie doen om ons te helpen?

Hang voer op voor ons, wij eten bijna alles. Koop zaadmengsels voor kleine tuinvogels. Daar zit bijna alles in wat we nodig hebben. Meelwormen vinden wij ook lekker als hapje. Pindakaas is ook zeer smaakvol, maar niet die van jullie. Daar zit te veel zout in en daar kunnen wij niet tegen. Net als brood, dat is ook te zout voor ons. Aangezien wij het moeilijk hebben, mag je wat ons betreft het hele jaar door wel de voedertafel dekken. Zorg ook voor een aantal mussenkasten. Die mogen wel bij elkaar hangen, we maken er graag een gezellige boel van. Net als wat struiken, vooral die met doorns. Daar kunnen wij dan goed in schuilen bij gevaar. En het vrolijkt je tuin op.

Kunnen ik en mijn soortgenoten op jullie hulp rekenen?

Groeten,   Huis Mus