Niet alleen mensen, maar ook de jonge steen- en kerkuilen hebben het kennelijk moeilijk als gevolg van het extreme hete weer van de laatste dagen. Enkele kasthouders namen de afgelopen dagen contact op met het secretariaat van de Stichting Hofvogels over noodlijdende jonge kerk- of steenuilen die zij op hun erf aantroffen. In enkele gevallen bood de Dierenambulance Hof van Twente en de roofvogelopvang in Barchem uitkomst.

Zo zag een kasthouder uit Markelo bijvoorbeeld opeens een vermagerd steenuiltje op zijn erf zitten. Het steenuiltje werd op dat moment belaagd door een paar zwaluwen en was zichtbaar in de war. Dit werd zelfs erger toen ook nog eens een holenduif zich op het steenuiltje stortte. Nadat het steenuiljte was gevangen bleek aan de hand van het ringnummer dat het op 25 mei jl was geringd op een erf dat hemelsbreed circa 1200 meter verderop ligt.

Het circa zes weken oude vermagerde steenuiltje werd ten slotte door de kasthouder overgebracht naar de roofvogelopvang in Barchem die hem zal bijvoeren en weer uitzetten. Op het erf van deze kasthouder broed een steenuilenpaartje voor de 2e keer dit jaar. Nadat het 1e broedsel als gevolg van predatie door een marter was mislukt, bleek onlangs dat het paartje opnieuw aan het broeden was geslagen.

Ook in Diepenheim en in Bentelo waren er problemen met jonge uilen. In Diepenheim trof een kasthouder ook een verward jong steenuiltje op zijn erf aan en een kasthouder in Bentelo zelfs een jonge dode kerkuil die kennelijk te vroeg de kast had verlaten en dit met zijn dood moest bekopen.

Alles wijst erop, dat de combinatie van het extreme warme weer en een mogelijk gebrek aan voldoende prooidieren de jonge uilen parten speelt en ze eerder uit de nestkasten doet verdrijven als normaal. Dierenambulance (telefoon 06-30704810) en roofvogelopvang Barchem aan de Schoneveldsdijk 10 in Barchem (0573-251977) kunnen in dit soort situaties hulp bieden en worden ingeschakeld.