IMG_0723

Ondanks dat we net in januari midden in een winterperiode zitten, werken meerdere vrijwilligers van de Stichting Hofvogels al weer met man en macht aan het nieuwe broedseizoen. Zo is het bijvoorbeeld alle hens aan dek bij Tonnie Blanken uit Hengevelde. Eén van de actieve en enthousiaste vrijwilligers van de Stichting die zich in zijn timmerwerkplaats in deze maanden intensief bezig houdt met het maken en ophangen van nestkasten voor steen- kerk- en bosuil. In de tussentijd hangen er al tientallen door Tonnie gemaakte kasten in onze gemeente.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0716De Stichting beheert momenteel meer dan 300 nestkasten, die met de tijd aan vervanging toe zijn, Daarnaast zijn steeds meer erfbewoners geïnteresseerd  in een nieuwe nestkast en voorziet het door de gemeente Hof van Twente geïnitieerde ‘Beheerplan voor de steenuil’ in 35 nieuwe nestkasten voor de steenuil.

Hiervoor is Tonnie niet alleen dagelijks bezig met het verzamelen/ kopen van geschikt hout, maar ook bezig met innovatie en ontwikkeling. Belangrijke voorwaarden voor nestkasten zijn, dat ze een veilige en comfortabele droge nestplaats moeten bieden voor de uilen en daarom dan ook volgens landelijk vastgestelde concepten gebouwd worden. Zo moeten ze bijvoorbeeld marterproof gemaakt worden. Speciaal geplaatste schotjes bij de ingang maken het de marter onmogelijk de nestkast binnen te dringen. Om verstoringen tijdens het broeden tegen te gaan worden kasten voorzien van een extra inkijkopening of extra voorzieningen waardoor cameratoezicht mogelijk wordt. Hiervoor heeft Tonnie contact met andere vrijwilligers van de stichting, die zich weer specifiek bezig houden met het vinden van geschikte camera’s en monitoren. Met de speciaal door Tonnie ontwikkelde ophangconstructies ten slotte kunnen de nestkasten op degelijke en veilige manier in bomen worden bevestigd, zonder dat de bomen daarbij schade oplopen.