De hardnekkige ijzel- en vorstperiode van de afgelopen periode heeft in Groningen geleid tot een massale sterfte onder uilen, aldus de Kerkuilenwerkgoep Groningen. “Ze vallen bij bosjes”

Terwijl in de rest van NederlaDSC_4070nd de temperaturen gemiddeld hoger waren kende het noorden een langere gure en natte tijd. Hierdoor waren veel vogels in deze gebieden de klos. Niet alleen in Groningen, maar ook in de rest van Nederland hadden de uilen het slecht. Daar werden onder andere veel uilen dood gereden door het verkeer, terwijl ze in de bermen op de schaarser wordende muizen jagen. In tegenstelling tot 2014 en 2015 is het momenteel slecht gesteld met de muizenstand. Vooral de jonge en onervaren uilen hebben het in die periode dan ook niet gered, aldus coördinator André Eijkenaar van de Groningse werkgroep. De ijzel en sneeuw zorgden ervoor dat de kerkuilen prooidieren lastiger kunnen vinden. Als het stormt kunnen ze bovendien niet op gehoor jagen.

Landelijk bleek dat de uilen in Noord Holland hinder hadden van het stormachtig weer, terwijl ik Friesland, Groningen, Noord Holland, Zeeland en Flevoland veel uilen werden doodgereden bij de muizenjacht in de bermen van wegen.

 

 

Bron: De Telegraaf d.d. 16.02.2016

.