Tijdens de kastcontroles die in februari werden uitgevoerd in het kader van RAS (Retrapping Adults for Survival) is het de bedoeling om in de nestkasten verblijvende steenuilen te voorzien van een ring, of indien zij als geringd zijn of haar doopceel te lichten. Soms met bijzondere leuke uitkomsten.

Tijdens één van de controles op 19 februari van dit jaar troffen Miriam en Ruud, vrijwilligers van Hofvogels op een kastadres in de Hof van Twente een geringde steenuil aan. Deze zogenaamde terugvangst bleek een gelukstreffer te zijn. Wat bleek:

Na aflezen van het ringnummer en het opnemen van meerdere biometrische gegevens als gewicht en vleugellengte werd de ring in de administratie ingevoerd en vergeleken met eerdere registraties. Het ringnummer kwam hen wel erg bekend voor. Het bleek dat de steenuil op 29 mei 2021 als 28 dagen oud nestjong op een erf circa 2 kilometer verderop was geboren en door Ruud zelf was geringd. Ook werd zijn doopceel toen voorzien van allerhande persoonlijke informatie als mogelijke geboortedatum, gewicht en conditie e.d. Ook werd de jonge steenuil toen traditiegetrouw op de foto gezet.

28 dagen oud                                                         9, 5 maanden oud

De dit jaar aangetroffen steenuil bleek gezien de toen geregistreerde gegevens 9,5 maand oud te zijn en had in de tussentijd een eigen territorium gevonden op enkele kilometers afstand van zijn geboorteadres. Een teken dat het hem in de omgeving goed bevalt en hij mogelijk dit jaar zelf voor nageslacht gaat zorgen. We houden het in de gaten.

Ook deze keer werd de steenuil gefotografeerd en kon hij als adult mooi worden vergeleken met zijn foto als pul. Deze unieke vergelijking leverde wel het bewijs op dat de steenuil was uitgegroeid tot een echte knapperd.

 

Miriam Bak:               Vrijwilligster Stichting Hofvogels

Ruud de Koning:      Vrijwilliger/ ringer Stihting Hofvogels