Tekst en foto:    Han Brinckate. Stichting Dierenambulance Hof van Twente

Als voorzitter van de Stichting Dierenambulance Hof van Twente wordt je soms met schrijnend dierenleed geconfronteerd. Zo ook onlangs na een vrieskoude nacht, toen ik vroeg in de ochtend werd gebeld met de mededeling dat er een grote uil vast zat in een nijlon draad die boven een vijver was gespannen. De uil hing, volgens de meldster, half in het ijskoude water van de vijver en vertoonde nauwelijks nog enig teken van leven. Ter plaatse zag ik dat het hier om een volwassen bosuil ging, die uitgeput en gedeeltelijk in de half bevroren vijver van de meldster lag.

Nadat de dierenambulance was gearriveerd kon de reddingsactie beginnen. Als eerste moesten we de bosuil bevrijden uit een wir war van nijlon draad, dat geheel om zijn lijf zat verstrengeld. Het liefst natuurlijk zonder de uil te verwonden. Gelijktijdig werd de onderkoeling aangepakt door hem in doeken te wikkelen om hem zo langzaam op te warmen. Dat leek uiteindelijk te lukken. Uiteindelijk hebben we bosuil weten te redden en na een kort verblijf in de roofvogel opvang te Barchem werd de bosuil weer vrijgelaten.

Houders van vijvers spannen wel vaker draden om zo hun vissen te beschermen tegen reigers. In dit geval werd de bosuil onbedoeld slachtoffer.