Tekst en foto’s:                  Fons Vehof, vrijwilliger Stichting Hofvogels

Als vrijwilliger van de Stichting Hofvogels controleren ik en mijn maatje Edo een groot aantal nestkasten voor steen- kerk- en bosuil in Markvelde en omgeving. Tijdens één van onze controles in het voorjaar van 2017 stuitten we op een wel heel bizar en tragisch voorval.

 

 

Normaliter controleren we alleen de nestkasten voor steenuil en kerkuil. Maar op onze route hangen ook een paar nestkasten voor de bosuil. Deze kenmerkende nestkasten met een afmeting van 40x40x50 cm zijn voorzien van een grotere invliegopening met een diameter van 15 cm en worden door ons opgehangen in bosrijke omgevingen. In één van deze nestkasten broedde al jaren succesvol een torenvalk. Op zich al een leuke ontdekking omdat torenvalken veelal in half open nestkasten broeden en op grotere hoogte.

 

 

 

 

Bij de eerste controle in het vroege voorjaar van 2017 had het er alle schijn van dat de nestkast dat jaar onbewoond zou blijven. Bij een latere controle deden we echter een bizarre ontdekking. Wat schetste onze verbazing. In de nestkast troffen we een dode en onthoofde torenvalk aan met naast zich drie koude eieren van deze torenvalk en één koud ei van een bosuil. Predatie door een marter leek niet logisch gezien het ei van de bosuil. Mogelijk heeft er tijdens de broedperiode van de torenvalk een territoriumgevecht plaats gevonden met een bosuil om de woning en heeft de torenvalk het loodje gelegd. In ieder geval is het er niet zachtzinnig aan toe gegaan gezien de onthoofde torenvalk. We hebben de kast opgeschoond en de nestkast later nogmaals gecontroleerd, zonder resultaat jammer genoeg. Nu maar hopen op het aanstaande broedseizoen.