Tekst en foto’s:  Han Brinckate

Zondagmiddag 8 november 2020 meldde een bewoner uit Delden mij dat er een steenuil in het rookkanaal van zijn openhaard klem zat. Ter plaatse bleek dat de steenuil al uit zijn benarde positie was bevrijd en door de bewoner in een doos was gezet. De bewoner durfde het angstig kijkende steenuiltje niet vrij te laten. Hij was bang dat het uiltje in het rookkanaal mogelijk gewond was geraakt. Na een grondige inspectie van de ogen, gelukkig geen roetdeeltje in dit voor de uil belangrijke orgaan, het verenpak dat droog en schoon aanvoelde vertoonde het uiltje verder geen uiterlijke verwondingen.

Ondanks dat de uil in het rookkanaal klem had gezeten en mogelijk enige tijd geen voedsel en water had gehad, zag hij er alert, kwiek en goed doorvoed uit. Dit kon er op wijzen dat hij slechts een korte tijd zijn heil had gezocht in het rookkanaal. Voordat we hem los lieten werd eerst nog even gekeken of het uiltje geringd was. En ja zijn poot was voorzien van een ring van het Vogeltrekstation Arnhem met het ringnummer 3.837.898. Bij navraag bleek dat het uiltje op 5 juni van dit jaar in Azelo was geringd.

Na het uiltje eerst nog een tijdje te hebben laten wennen aan de temperatuurverschillen kreeg hij van de bewoners zijn vrijheid terug.