Tekst en foto: Han Brinckate

Anders dan dat de namen steenuil en steenmarter doen vermoeden, liggen deze twee elkaar niet lekker.  Regelmatig sluipt de steenmarter s,nachts in de steenuilenkast en rooft de eieren of de jongen. De meeste steenuilenkasten worden opgehangen in bomen, een plaats waar steenmarters zonder moeite bij kunnen komen. Ook het binnendringen in de kast levert vaak voor de steenmarter geen problemen op. Steenmarters kunnen zich door een gat van slechts 4 cm. verplaatsen, zich hierbij in de gekste bochten wringend. Eenmaal in de kast, vernielt een steenmarter in enkele seconden alles wat aanwezig is, de oudervogels, de jongen en/ of de eieren. Alles wordt gedood en opgegeten. Wat rest is een bloedbad in een kast.Afbeelding 122

Een steenmarter uit de uilenkast houden vergt vakmanschap en moet heel serieus gebeuren. Inmiddels zijn er zogenaamde martervrije steenuilen kasten met een extra  schotje, waar de steenmarter niet langs kan. Mijn inziens vormt het ophangen van de kasten het probleem. Steenmarters kunnen goed klimmen en ruim 3.50 m. horizontaal door de lucht zweven. Hierbij gebruiken ze hun lange pluimstaart als roer. Hun scherpe nagels gebruiken ze om zich overal aan vast te klampen.

Dit wetende lijkt het een goed idee om als proef een steenuilenkast op palen te bevestigen. Door het gebruik van dergelijke kasten op palen, kun je predatie door steenmarters tot het uiterste beperken. Zorg ervoor, dat deze palen ruim 4.00 m. hoog zijn (boven de grond) en dat de kast ook ruim 4. 00 m. van de begroeiing afstaat. Verder moet deze paal vanaf de onderkant kast, tot ruim 1 m. naar beneden bekleed worden met een zeer gladde substantie. Alleen zo maak je van een steenuilenkast een voor de steenmarter onhaalbare hindernis. Het is handig om volgend jaar met zo,n proefopstelling bij enkele oude kasten in de buurt te beginnen. Voorzie een paar van deze genoemde kasten met een val camera om de resultaten vast te leggen. Ik loop al heel lang met dit genoemde plan rond, maar heb dit nooit aan de grote klok gehangen. Ik denk, dat de “Hofvogels” hier wel mee aan de slag kunnen.