Erf bewoners buiten de bebouwde kom van Hengevelde wilden in het voorjaar van 2019 hun erf meer natuurvriendelijk inrichten, om op deze wijze bij te dragen aan de natuur en de biodiversiteit. Met behulp van de Stichting Hofvogels en Landschap Overijssel werd een erfinrichtingsplan opgemaakt en in het najaar van 2019 door de erfbewoners  zelf gerealiseerd. Hierbij werd gedeeltelijk gebruik gemaakt van de subsidieregeling van de Stichting Hofvogels, welke de aankoop van het in  het erfinrichtingsplan opgenomen plantmateriaal vergoedde.

Zo werd er onder andere een haag van beuk rond de moestuin geplant en werd een stuk grond ingezaaid met meerjarig wild bloemenzaad voor met name de bijen en vlinders. In de tuin werden vervolgens twee walnootbomen geplant en in de dierenweide vijf fruitbomen, waaronder appel, peer en pruimen. Om vraat van de geiten te voorkomen werden de fruitbomen rondom de stam voorzien van gaas. Op eigen kosten werd het bloemzaad aangekocht en een groot aantal berken langs de oprit vervangen door lindebomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de populatie kerk- en steenuilen te stimuleren werden er een kerkuilenkast op de zolder van de berging geplaatst en een steenuilenkast in een alleenstaande eik achter het erf. De kerkuil werd tot op heden niet gespot, maar wel vond de steenuil al snel de steenuilenkast. Nu maar hopen dat er dit jaar al volop gebroed gaat worden. De erfbewoners hebben de samenwerking met de Stichting als zeer prettig ervaren en zijn blij met het uiteindelijke resultaat.