Bron: Algemeen Dagblad

In navolging toP1020050t de Twentse Golfclub te Delden heeft nu ook de KNVB de voordelen van de spreeuw ontdekt bij het onderhoud van de speelvelden. Volgens de KNVB moeten spreeuwen in de toekomst voetbalclubs helpen bij het onderhouden van de gras-/ speelvelden. De KNVB roept haar leden op om spreeuwenkasten rondom de voetbalvelden op te hangen zodat de spreeuwen daar hun nesten kunnen bouwen. Spreeuwen zijn dol op de larven van de kevers en van langpootmuggen, die de grasmat lelijk kunnen toetakelen. De larven en kevers zitten vlak onder de grasmat en de spreeuwen kunnen hier met hun scherpe snavels makkelijk bij.

De Twentse Golfclub te Delden en de Stichting Hofvogels hebben deze voordelen al eerder ontdekt en werken samen bij de verdere kolonisatie van de spreeuw rondom de greens van deze golfclub. En met succes zo bleek dit voorjaar. De greenkeeper van de golfclub bemerkte na drie jaar een wezenlijke verbetering van de kwaliteit van de grasmatten van de greens sinds de spreeuwen daar massaal broeden in de vele opgehangen nestkasten en massaal foerageren op de nabij gelegen grasmatten van de greens. OOk het gebruik van bestrijdingsmiddelen is hierdoor wezenlijk verminderd. Als gevolg van het succes wordt het aantal broedkasten dit najaar verder uitgebreid.

De Stichting Hofvogels ondersteunt het initiatief van de KNVB dan ook van harte en zal voetbalclubs in de Hof van Twente ondersteunen, indien zij ingaan op het advies van de KNVB .