Als liefhebber van allerlei speciaal bieren uit zowel binnen als buitenland viel het mij op, dat bierbrouwerijen soms gebruik maken van de uil in hun logo op het flesje dan wel op het blikje bier om hun product aan te bevelen. 

Zo heeft de Moorhouse Brewery uit het Engelse Burnley het bier de “White Witch”

Zwevend  over  het donkere bos van Pendle verandert de witte heks in een witte uil ,voogd over alles wat zij onderzoekt”  staat in het mythische Engels op het flesje  Voorop een Oehoe achtige uil met de afbeelding van een stromende rivier op zijn borst. Een heerlijk licht alcoholisch typisch Engels biertje

Uit Ede komt de Heide brouwerij die ‘Oehoe donker’ uitbrengt. Een dubbelbock. Dus een heel donker biertje met toch een zachte afdronk en een vleugje koffie smaak.

Een stevig biertje wat je van een dubbelbock met een alcohol percentage van 7,5 % wel kunt verwachten

Haarlem is de plaats waar de Uiltje Brewing Company staat. Zij brengen meerdere speciaal bieren uit onder natuurlijk de naam UILTJE. Presenteren dit als Belgisch achtige bieren i.c.m. Amerikaanse hop. De blikjes zijn opgesierd  met stripachtige uilen afbeeldingen met op de achterkant een uilenstrip verhaal doorspekt met abstracte humor

Het Blonde en het Wit bier zijn beide ronduit heerlijk biertjes. Wel iets steviger door het 6.0% alcohol percentage

De topper lijkt natuurlijk Steenuilke van brouwerij de Rijck uit het Belgische Herzele. De naam is gekozen om de steenuil meer onder de aandacht de brengen ter ondersteuning van Steenuilen project van de RVLA (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen). Het biertje won de zilveren medaille bij de European Beer Star . Toegevoegd werden drie lokale kruiden ui de Ardenne  Ondanks deze hele sympathieke uitstraling is dit zeker niet mij favoriete bier.

 

Ruud de Koning