Tekst en foto: Holly Klein Oonk

Sinds een paar weken hebben we een schreeuwlelijk in de vijver in mijn woonbuurt. Deze schreeuwlelijk zwom eerst luid schreeuwend heen en weer in de vijver. Van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat. Ik had deze vogel, een zogenaamde Brandgans, wel vaker gezien maar nooit zo lang alleen en op één plek. De gans zit nu al een tijdje alleen bij de vijver en na een week of wat ging hij aan wal en verblijft daar tot op de dag van vandaag.

De Brandgans is _DSC8128oorspronkelijk een niet Nederlands vogelsoort. Brandganzen komen sinds 1987/1988 in Nederland voor. Met name eerst aan de kust. Maar ze trekken nu steeds meer richting het oosten van Nederland. Brandganzen eten vooral gras. Deze ganzen trokken over het algemeen door of overwinterden hier. Sinds een paar jaar echter blijven groepen in Nederland hangen.

Ik ben dan ook erg benieuwd of de schreeuwlelijk bij ons in de vijver blijft of uiteindelijk toch verder trekt. Hij kan zich hier nu prima redden met een grote vijver en veel gras tot zijn beschikking. De schreeuwlelijk is erg luidruchtig. Dit is normaal als ze een nest hebben en in het broedseizoen zitten. Nu is deze gans alleen en is er geen nest te bekennen. Wel het broedseizoen… zou dit de reden zijn?

De gemeente heeft om de vijver twee bankjes neergezet. De brandgans is vooral luidruchtig als iemand in de buurt van zo’n bankje wil komen.  Eén van die bankjes is nu ‘eigendom’ van de gans, want als iemand in de buurt komt…

De hele buurt weet dan dat er iemand bij de gans is. Hij valt niet aan maar dreigt alleen maar. Of je nu met of zonder hond langs het bankje loopt of met of zonder camera. Vandaar ook dat ik een mooie close up van hem heb kunnen maken. Hij accepteerde mij toen even zonder kabaal te maken, zodat ik een foto kon maken. Ik ben erg benieuwd of de schreeuwlelijk op den duur weg vliegt of lekker blijft zitten waar hij zit.