Het voorjaar lijkt nu toch echt begonnen! Hoog tijd voor de zesde Nieuwsbrief van de Groene Loper Hof van Twente. In deze nieuwsbrief lees je over:

 1. NL Doet groene klussen in de Hof
 2. Groen bezig, geld en alles goed geregeld?
 3.  Stichting Verbeteren Eigen Leefomgeving met Bureninitiatief
 4. Draag jij een Steentje bij aan een groenere Hof van Twente
 5. Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide in de Hof van Twente en draag bij aan de biodiversiteit!
 6. Krokus en bij fotowedstrijd
 7. Groene Pluim overhandigd aan Woeste Wieven tijdens Groene Valentijnsdag op 14 februari j.l.
 8. Educatie en bijenhotel via Hofpower

 

 

We wensen je een mooi groen voorjaar met veel natuurplezier!

NL Doet op 15 en 16 maart, geef jij op voor een groene klus in de Hof?
In de Hof van Twente zijn zes groene projecten aangemeld voor NL Doet. Voor vier daarvan worden nog vrijwilligers gezocht.

Op vrijdag 15 maart kun je bijvoorbeeld aan de slag bij kinderboerderij ‘t Kukelnest. Daar wordt gewerkt aan de bouw van een fantastisch klimbos. Meld je aan via www.nldoet.nl/klus/oprichten-van-een-fantastisch-klimbos .In Azelo kan je helpen bij het aanleggen van een pluktuin, meld je aan via  www.nldoet.nl/klus/pluk-je-geluk. Wil je aan de slag met het maken en plaatsen van insectenhotels, het inrichten en onderhouden van de vlindertuin, schoonmaken van de stallen en andere dierverblijven, horecataken en met onderhoudswerkzaamheden aan de hekwerken en verblijven. Meld je aan via www.nldoet.nl/klus/aveleijn-locatie-het-kukelnest. Bij de Goorse Hockeyclub wordt op zaterdag 16 maart gewerkt aan het verfraaien van het terrein. De haagbeuken, beukenhagen en bloemperken worden hersteld en verfraaid. Meld je aan via www.nldoet.nl/klus/groei-en-bloei-op-ons-terrein.Het natuurbos bij de Stoevelaargroep in Goor wordt op zaterdag 16 maart nog diervriendelijker gemaakt d.m.v het maken en ophangen van vogelhuisjes en het aanleggen van een kikkerpoel. Meld je aan via www.nldoet.nl/klus/natuurbos-stoevelaargroep. Bij de Stoevelaar zal de belevingstuin weer onder handen worden genomen. Voor deze laatste twee projecten zijn mensen voldoende. De inschrijving daarvoor is dan ook gesloten. In Markelo kan je ook groen aan de slag kijk op  www.nldoet.nl/klus/aanleg-groentetuin
Groen bezig?
Na een periode van opbouw en uitproberen is het Overijsselse platform www.groenbezig.nl goed op stoom. Een prachtig netwerk voor groene vrijwilligers & initiatieven, met meer dan 200 initiatiefnemers en groepen, boeiende ervaringsverhalen, interessante vacatures en cursussen en handige informatie over bijvoorbeeld verzekeren en fondsen.
Veel initiatieven zijn op zoek naar geld. Daarom vind je op Groen Bezig een fondsenboek met heel veel suggesties. Neem een kijkje op deze pagina. Ook vind je hier de nieuwe subsidieregeling van de provincie voor aandachtssoorten. www.groenbezig.nl/alles-goed-geregeld.

Stichting Verbeteren Eigen Leefomgeving met Bureninitiatief
Stichting VLmB is er voor het delen van ervaring bij bureninitiatief. Maar ook om gebruik te maken van de zakelijke rekening voor aanvragen subsidies door buren, die iets in hun straat of wijk willen verbeteren in de Hof van Twente. Alexandra Tempelman kan je daar meer over vertellen bel  Alexandra met je vragen over deze stichting. Telefoon:  06 18362453

Draag jij een Steentje op 23 maart bij aan een groenere Hof van Twente?  
Iedereen kan eenvoudig een steentje bijdragen aan een groenere leefomgeving: tegel eruit, plant erin. Tuinen krijgen zo niet alleen meer sfeer, maar ze zijn bijvoorbeeld ook beter bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering.  Om je op de goede weg te helpen organiseert tuinvereniging Groei & Bloei samen met Intratuin de inwisselactie ‘Tegel eruit, plant erin!’. Lever op zaterdag 23 maart een tegel uit eigen tuin in en ontvang twee tuinplanten cadeau bij Intratuin in Lochem  om de leeggekomen plek te vergroenen.

Zaai je eigen natuurakker of bloemenweide in de Hof van Twente en draag bij aan de biodiversiteit!
De bloemrijkdom in het buitengebied neemt al jarenlang sterk af en daarmee leefgebied voor insecten, boerenlandvogels en andere dieren. Steeds meer particulieren  en agrariërs zaaien (een deel van) hun grond of hun `kuilen’ in met een bloemenmengsels.  Landschap Overijssel ondersteunt  het aanleggen van bloemrijke plekken door collectieve inkoop van zaaigoed en door het verspreiden van kennis over aanleg, ontwikkeling en beheer. Bestel voor 13 maart via www.landschapoverijssel.nl/mijn-natuurakker  een van onderstaande zaaimengsels en ga aan de slag!  Zaaimengsels waar je uit kunt kiezen zijn:

 • Akkerbloemen: een mengsel van 1-jarige akkerbloemen
 • Natuurakker: een mengsel van 1- en 2-jarige akkerbloemen en granen
 • Bloemenweide: een mengsel van meerjarige bloemen

Voorwaarden : Je bent grondeigenaar of grondgebruiker in Overijssel. Jouw natuurakker, bloemenweide of bloemenrand heeft een minimale oppervlakte van 100 m2 (deze minimale hoeveelheid geldt voor ieder mengsel dat besteld wordt)

Krokus en bij fotowedstrijd
In september 2018 zijn tijdens burendag 30.000 bollen (waaronder krokussen) geplant. De Groene Loper is benieuwd naar de foto’s (met bijen) Deze willen we op onze website publiceren. Daarnaast kiezen we op 1 april (geen grapje) een winnende foto. De winnende foto wordt geplaatst in het Hofweekblad en de winnaar ontvangt een portie extra bloembollen voor bijen. Maak een foto en stuur deze naar info@groeneloperhofvantwente.nl . De eerste foto’s zijn al binnen via Silvia Meijran en Jan Britsia.

Groene Pluim overhandigd aan Woeste Wieven tijdens Groene Valentijnsdag op 14 februari j.l.
Tijdens de groene Valentijnsdag op 14 februari j.l. is de Groene Pluim overhandigd aan de Woeste Wieven in Diepenheim.  De familie Keuper overhandigde  tijdens het evenement:  `Hart voor Groen, met liefde meters maken voor natuur’  georganiseerd door Natuur voor Elkaar, de Groene Pluim aan de Woeste Wieven in Diepenheim. De  Woeste Wieven krijgt de groene Pluim van de familie Keuper, omdat zij er  op een duurzame manier voor gezorgd hebben, dat een eeuwenoude Twentse boerenhoeve een nieuwe functie heeft gekregen, met alle mogelijke moderne recreatieve faciliteiten en met behoud van tal van karakteristieke elementen uit het verleden. 

Educatie via Hofpower over biodiversiteit.
Wist je dat er in de Hof van Twente tijdens de boomfeestdag bomen worden geplant door basisschoolleerlingen in Goor en in Delden? Deze leerlingen schrijven ook boomverhalen  waarvan de winnaars in het Hofweekblad worden, gepubliceerd! Dus houd het Hofweekblad in de gaten! Daarna verzorgen Marianne Hutten, de vrijwilligers van Hof voor de Steenuil, vrijwilligers van Imkers Nederland afdeling Oldenzaal e.o. en Ina van de Riet  in april 2019 aan 35 klassen bijenlessen. Groep 1 en 2: Bijendans , Groep 3 en 4 Zaaibommetjes maken, Groep 5 en 6 uilenballen pluizen en groep 7 en 8 bloeikaarten maken. We zijn blij met de grote belangstelling van de scholen en hebben zin in de lessen. Wil je meer weten over hofpower en andere lessen? www.hofvantwente.nl/duurzaamheid/hofpower/jaarprogramma.html