Tijdens de onlangs gehouden voorjaarsvergadering van Hofvogels werden Ruud de Koning en Peter van den Akker op zeer bijzondere wijze ingewijd door hun leermeester Henri Bouwmeester. Beiden mogen voortaan officieel deel uitmaken van het gilde van ringers van steen- en kerkuilen in de Hof van Twente.

Tijdens de onlangs gehouden voorjaarsvergadering nam Henri Bouwmeester, coördinator en leermeester van meerdere ringers in opleiding, op wel geheel onverwachtse wijze het woord en nodigde de aanwezige Ruud en Peter uit naar voren te komen. Wat bleek; Henri begeleidde beide verraste vrijwilligers gedurende meerdere jaren als erkend leermeester en bracht hen de fijne kneepjes van het ringersvak bij. Een secuur en gewetensvol werkje. Het ringen van jonge en adulte uilen en het registreren van allerhande biometrische gegevens als gewicht, lengte van vleugels vereist veel ervaring en kennis om de levende have niet te beschadigen.

Beiden deden vorig jaar officieel examen, waarbij Ruud onder toezicht van een erkende en onafhankelijke ringer enkele jonge sperwers met goed gevolg ringde en Peter een aantal jonge torenvalken.

Ondanks dat beiden als erkend ringer geslaagd waren, waren ze volgens leermeester Henri nog niet officieel ingewijd en toegetreden tot het landelijke gilde van ringers. Hiervoor moest er eerst nog wel wat gebeuren. Beide slachtoffers werden dan ook gevraagd om één broekspijp omhoog te stropen en een enkel vrij te maken. Henri, in de tussentijd gekleed in een chirurgisch pak met mondkapje en gevaarlijk zwaaiend met zijn accu boormachine gaf aan dat het goed zou zijn om ook als ringer het gevoel van geringd te worden te ervaren. Nadat eerst beide enkels ontsmet waren werd bij beiden een enkelband omgedaan met daarop hun officieel geregistreerde ringersnummer. Een klusje dat Henri tijdens het ringen van vogels beter af ging dan bij beide ringers. Uiteindelijk en na veel gelach kregen beide gildeleden nog een weegschaal en schuifmaat uitgereikt in opmaat naar weer een succesvol broedseizoen met veel te ringen jonge steenuilen.