Tekst en foto’s: Fons Vehof, vrijwilliger Stichting Hofvogels
Woensdag 12 juni omstreeks 18.30 uur is het dan zover. We staan met drie man sterk bij een kasthouder van de torenvalk in de omgeving van Hengevelde. Het is de bedoeling om daar de aanwezige jonge torenvalken te ringen. Fototoestellen worden voor de dag gehaald om alles nauwkeurig vast te leggen op de gevoelige plaat. Maar jaaaa!!, hoe komen we bij de nestkast die op grote hoogte aan een eik op het erf is bevestigd. Torenvalken zitten graag hoog met het nest. Gelukkig heeft de kasthouder de oplossing bij de hand en groot materieel wordt voor de dag gehaald, compleet met voorlader en ruime bak, om ons naar boven te brengen.
Dat er leven in de brouwerij is merken we al snel. Moeder torenvalk komt luidkeels van het nest. En ook horen we de jonge valken al piepen en over de rand van de nestkast loeren, ‘Wat gaat er allemaal gebeuren? Toch maar de handschoenen aan en een emmer afgedekt met een handdoek erover om de jonge valkjes in te doen. Alles om de vogels maar niet in de stress te doen belanden. Oog in oog met de jonge valkjes blijkt dat er vijf kwetterende gezonde jonge torenvalken in de nestkast zitten. Groot genoeg om een ringetje aan te brengen. Op moment dat één van de jonge valkjes wordt aangepakt blijft hij al mijn zijn nagels aan de hand van de vanger hangen die verschrikt ‘au’roept en vervolgens voorzichtiger te werk gaat en de jongen in de emmer doet.
Beneden staat alles in gereedheid om de ringetjes aan te brengen. De ringen zijn afgestemd op de volwassen poot van de torenvalk en kunnen nooit, mits goed aangebracht, bekneld of verstrikt geraken. Reden dat alleen gediplomeerde ringers dit werk mogen uitvoeren en de betreffende ringen kan bestellen. Nadat de linkerpootjes zijn voorzien van een ring worden de vleugelpennen gemeten om goed vast te kunnen stellen hoe oud de jonkies zijn en worden ze gewogen om hun conditie vast te stellen. Al deze informatie wordt nauwkeurig vastgelegd en door gestuurd naar het ring station.
Zo wordt een heleboel informatie vergaard wat mogelijk weer herkenbaar is bij latere terug vangsten of terugvinden van ringen. Zodra alle handelingen zijn verricht is er een extra fotomoment, met name voor de kasthouder en familie. En dan is het de hoogste tijd dat de jonkies weer veilig in de nestkast te plaatsen. Dus de hoogwerker weer in en naar boven.
Na een laatste afspraak met de leider van de vijf jonkies dat ze zich netjes zullen blijven gedragen en hun tijd goed zullen uitzitten wordt de ringsessie met een goed gevoel afgesloten en de kasthouder bedankt voor zijn medewerking.
Hier het volwassen echtpaar en de kleur van de eieren.