Midden maart en de bosuilen broeden al weer volop. In verschillende nestkasten zijn de eerste eieren alweer gespot van deze bijzondere holbewoner.

De bosuil spreekt tot de verbeelding, ziet er “lief” uit maar pas op. Het is een zeer vroege broeder. Vanaf half maart zit hij op zijn eieren en in april komen de eieren uit. Na vier tot vijf weken verlaten de jongen het nest en blijven dan nog ongeveer drie maanden in de buurt van het nest. Deze zogenaamde ‘takkelingen’ worden gedurende die tijd door hun ouders gevoed. Wandelaars PAS OP: een zogenaamde verlaten jonge bosuil nooit oppakken en meenemen. De ouders zijn in de buurt en houden de boel in de gaten. De bosuil verdedigd zijn broedsel ook nog eens zeer sterk. Hij kan een eventuele belager geruisloos aanvliegen en hem of haar flink verwonden.

 

 

De kans om een bosuil te zien is klein. Ze worden pas actief in de late en nachtelijke uurtjes. Maar hun “spookachtige”roep kun je vaak wel horen in bosrijke gebieden. Door gebruik van landbouwgiffen en afname van natuurlijke nestplaatsen is het lange tijd slecht gegaan met de bosuil. Gelukkig is de laatste jaren weer een stijgende lijn te zien in het aantal broedparen. Dit mede door het plaatsen van nestkasten en afname van bepaalde landbouwgiffen zoals DDT.