Tekst en foto’s; Holly Klein Oonk

 

zwartespechtzij-hofvogelsAls natuur- en dierliefhebster ben ik geregeld in het bos te vinden. Zo ook ergens begin maart. Op deze ochtend klonk er een roep over het Weldam. Deze roep deed mij in eerste instantie denken aan een jonge havik. Dit kon natuurlijk niet, gezien de plek en tijd in het jaar. Maar ik kon er niks anders van maken.

Tijdens verschillende bezoeken aan het Weldam, op verschillende momenten op de dazwartespecht-hofvogelsg, hoorde ik de roep weer. Helaas verplaatste het geluid zich, dus geen nest of vogel te vinden. En zo bleef het een raadsel. Tot dat iemand mij er op wees dat dit een vrouwelijke zwarte specht is. Zij maakt dit geluid om aan te geven dat ze beschikbaar is voor een mannetje.

Hierna wist ik dus waar ik naar moest zoeken en had al snel de zwarte specht gespot. Met een mannelijke zwarte specht! Fijn dat we allebei gevonden hebben wat we zochten!Natuurlijk zal ik de komende tijden deze plek in de gaten houden, misschien heb ik over een tijdje een foto met verhaal over jongen.