Tekst en foto,s:        Jeroen Lemmens

Vrijwilligers van de Stichting Hofvogels hebben de natuur hoog in het vaandel staan. Veel van de vrijwilligers zijn dan ook op meerdere fronten actief. Een goed voorbeeld is Jeroen Lemmens, één van onze uilenmannen. Jeroen is ook actief lid van een groep vrijwilligers in de omgeving van Hengelo, die padden, kikkers en salamanders tijdens de zogenaamde paddentrek in de avonduren vangen en in veiligheid te brengen.

 

 

 

 

 

Het paddentrekseizoen begint zodra de temperatuur rond de tien graden wordt, het vochtig is en er weinig wind staat. De amfibieën ontwaken dan uit hun winterslaap, warmen zich op aan het beton van fietspaden en autowegen en worden daar vervolgens tijdens de trek naar hun broedplaats massaal doodgereden.

Het is elke avond een verrassing wat we tegenkomen. Soms vinden we tandems of dubbeldekkers. Dat zijn vrouwtjespadden of vrouwtjeskikkers met een mannetje op hun rug, die op zoek gaan naar hun geboortewateren om daar weer voor een heleboel nakomelingen te zorgen. Aandoenlijk gezicht is zo’n tandem dan ook, wat echter ook gepaard gaat met enig medelijden en ontzag voor het vrouwelijk deel van het duo. Ook qua aantallen is het vaak niet te voorspellen wat we vinden. De ene keer vind je tientallen padden of salamanders en soms zijn er uitschieters met meerdere honderden amfibieën. We geven uiteindelijk per soort het aantal levende en dode dieren door aan onze coördinator. Deze monitort alles en waakt over onze veiligheid. Het eindresultaat van de tellingen wordt na afloop van de trek doorgegeven aan een overkoepelende vereniging, genaamd Het Ravon.

 

 

 

De zogenaamde paddentrek is een verschijnsel dat zich elk jaar voordoet bij een aantal soorten amfibieën. De dieren (kikkers, padden en salamanders) komen rond deze tijd praktisch gelijktijdig uit hun winterslaap en trekken dan massaal naar een nabijgelegen poel, plas of gracht om hun eieren af te zetten en te bevruchten. Tijdens deze trek worden veelal fietspaden en rijbanen overgestoken met als gevolg dat velen tijdens de trek worden doodgereden. Vrijwilligers vangen de amfibieën en zetten deze vervolgens over, zodat de padden en salamenders veilig hun broedgebieden kunnen bereiken. De groep vrijwilligers van Jeroen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe leden die mee willen helpen de natuur op deze wijze een handje te helpen.