Tekst en foto’s:   Arjan Grobben. Natuurliefhebber en genietend van zijn natuurtuin.

Het was al vroeg in het voorjaar toen ik ’s nachts het onmiskenbare geschreeuw van een steenuil hoorde.  Zouden ze zich dit jaar gaan nestelen in onze tuin? Ik kreeg vaak te horen dat de nestkast in onze natuurtuin zich te kort aan de drukken provinciale weg bevinden en dat de nestkast te laag zou zitten enzovoorts. Dus ik zat wel met de vraag of de opmerkingen serieus zouden zijn. Ik hoorde ze nacht na nacht en prees mezelf al gelukkig, maar eerst maar eens zien. Intussen hoor ik ook al iedere nacht de torenvalken.  Tot mijn verbazing hadden ze het gemunt op de kerkuilenkast in onze schuur in plaats van hun eigen torenvalkenkast in een boom op het erf. Een nestkast welke vorig jaar nog tot een succesvol  broedsel heeft geleidt met zes groot gebrachte jongen. Ze moeten zich maar redden dacht ik bij mezelf.

 

 

Een vrijwilliger van Hofvogels wilde op een gegeven moment een kijkje nemen in de steenuilenkast. Nou dat was prima. Ik was zelf ook wel benieuwd want ik had al een paar dagen niets meer gehoord.  Op de gemaakte afspraak werd de kast voor de eerste keer gecontroleerd. Een ieder bleef op gepaste afstand van elkaar in verband met het Coronavirus, mede omdat zelf tot de kwetsbare groep behoor. Niets! Ik was  er al bang voor en probeerde mijn teleurstelling te verbergen. Hadden ze dan toch gelijk over de plek van de nestkast?

Een paar dagen later dacht ik de steenuiltjes weer te horen en weer en weer. Op een zaterdag, het is inmiddels 25 april 2020, besloot mijn vrouw toch nog eens te gaan kijken. En ja hoor het 1e ei lag er.  Blij verrast dit nieuws door ge-appt (is modern) aan de Hofvogels. Met slechts 1 ei en wetende wat de geschiedenis ons bracht was de reactie van die kant nogal lauw. Het verzoek was om over veertien dage nog maar eens te kijken.  Ik snap het wel. En zo wordt notie gemaakt in de agenda en zo is het veertien dagen later. Resultaat: 4 eieren in de nestkast. We waren Hofvogels net voor. Ze waren ook benieuwd en hadden eind van de middag een afspraak willen maken om nog eens de nestkast te controleren. Niet meer nodig, haha.

 

 

 

 

 

 

Inmiddels hebben de kerkuilen het erf verlaten, hebben de torenvalkjes 6 eieren gelegd in de kerkuilenkast maar zijn deze inmiddels verstoten. Houtduiven hebben de kerkuilenkast ook al bezocht. Altijd wat te doen.  Hofvogels is blij met een broedsel van de steenuilen en komen t.z.t weer terug om te ringen. We wachten af.