Tekst en foto’s:     Mirjam Bak, vrijwilligster Stichting Hofvogels

 

Dat een steenuilenkast niet altijd bezet wordt door een steenuilenpaartje is ons bekent. Regelmatig komen we spreeuwennesten tegen, soms een koolmees of een enkele keer een eekhoorn. Maar soms is de indringer wat stekeliger van aard. Zo ook op een erf in Hengevelde. Daar trof de controleur in het broedseizoen een nest hoornaars aan, gelukkig op tijd gezien en niet gestoken. Besloten is op dat moment het nest te laten voor wat het is en in het najaar het nest te verwijderen.

Hoornaars zijn niet agressief en op zich nuttige insecten. Eind oktober zijn we terug en het blijkt een flink nest te zijn, vastgemetseld aan het deksel. Het nest is verlaten. We besluiten het nest mee te nemen om wellicht te kunnen gebruiken als voorlichtings-of educatie materiaal. Nest in de emmer, emmer in de auto en het laatste stuk emmer met nest in de fietstas. Bij thuiskomst zie ik tot mijn verbazing en schrik dat er een flinke hoornaar uit het nest gelopen is welke gelijk weg vliegt, gevolgd door een tweede. Toch maar wat informatie gaan opzoeken over de hoornaar.

Hoornaars overleven de winter niet, ze leven net als andere wespen maar een seizoen. Alleen de koningin die aan het eind van het seizoen geboren is overwinterd na te zijn bevrucht, op een nieuwe plaats om het volgend jaar een nieuw nest te maken. De oude koningin wordt steeds meer genegeerd en overlijd uiteindelijk. De laatste werksters houden het uit tot eind oktober/ begin november. Dus waarschijnlijk zijn de twee hoornaars die uit het verwijderde nest gelopen zijn, oude werksters. Maar, voorzichtigheid is dus ook geboden bij het verwijderen van een nest in het najaar.

dav

Bij een andere kasthouder in Ambt Delden troffen we in de steenuilenkast vervolgens een klein nest aan van de papierwesp. Heel bizar, want de wespen zijn tijdens het uitlopen uit hun cel dood gegaan.