De gemeente H20161015_steenuilenkastof van Twente heeft voor de komende vier jaar de steenuil geadopteerd, met als doel zowel het aantal territoria voor de steenuil als het aantal broedgevallen te vergroten. Daarbij verlenen de vrijwilligers van de Stichting Hofvogels de nodige ondersteuning. Dankzij de recente publiciteit rond het adoptieplan ‘Hof voor de Steenuil’ hebben zich zowel nieuwe vrijwilligers als ook nieuwe kasthouders aangemeld.

Momenteel worden naast de jaarlijkse schoonmaakbeurt van bestaande kasten ook nieuwe kasten opgehangen. Zo ook op een locatie vlak bij Deldenerbroek, waar de steenuil wel gesignaleerd wordt, maar er te weinig goede broedsels bekend zijn.

Ruud de Koning, sinds augustus een nieuwe vrijwilliger van de Stichting, ging zaterdag 15 oktober voor het eerst mee op pad en hing een nestkast voor steenuilen op. Ruud was tevreden met het uiteindelijke resultaat, wat hij onderstreept met de uitspraak “als ik een steenuil zou zijn dan koos ik voor dit huis met zo’n uitzicht”. Wij hopen dat de steenuilen dit ook vinden.

Naast het ophangen van nieuwe nestkasten werkt de Stichting Hofvogels op dit moment aan een bijeenkomst voor alle kasthouders en een praktijk cursus “geschikt maken en houden van boerenerven en gebieden voor de steenuil” , waardoor geïnteresseerde erfbewoners nog meer deskundig kunnen worden geïnformeerd en de kans dat een steenuil zijn erf uitkiest wordt vergroot.