een andere manier van denken en doen

Permacultuur

PERMACULTUUR

In 2015 zijn we op onze boerderij in Hengevelde met een aantal vrijwilligers gestart met een biologisch moestuinproject. Het doel was om de burger wat meer te betrekken bij het telen van biologische groenten en wat daar allemaal bij komt kijken. Onder invloed van de permacultuur werd het roer onlangs omgegooid naar experimenteer tuin.

Urgentie

Vanwege de urgentie om iets te doen aan de natuur en de biodiversiteit kreeg ik meer en meer oog voor mijn natuurlijke omgeving en het fenomeen biodiversiteit. Als boerendochter ben ik opgegroeid met dieren en landbouw. Mijn ouders en grootouders hielden van een strak en schoon aangeharkt erf, tuin en moestuin. Alles moest glad, zoals we dat in Twente zeggen. Door het lezen van boeken over permacultuur en mijn betrokkenheid met biodiversiteit begon ik in te zien dat het niet alleen anders kan maar ook anders moet. Je kunt je voorstellen dat dat bij mijn vader, die dagelijks mee helpt in de moestuin en op het erf, best een grote omschakeling in denken en handelen is geworden waar hij nog veel aan moet wennen.

Permacultuur_1_natuurerf

Bij biodiversiteit horen immers `rommelhoekjes’, takkenrillen, gemengde hagen, een gezonde bodem en bloemenweides die vlinders, bijen en vogels aan trekken en een ideale biotoop bieden voor kruidenrijke planten. Allemaal elementen om de vele bedreigde plant- en diersoorten weer een vaste plaats op ons erf te geven. Veel variëteiten i.p.v. enkele soorten die we in onze monocultuur langzamerhand gewoon zijn geworden.

Permacultuur_2_natuurerf

 

We kregen de slag te pakken door samen te werken met onze vaste vrijwilligersploeg en begonnen samen steeds meer te genieten van de variatie aan planten en onze inspanningen om iets te doen aan de biodiversiteit. Tot op de dag van vandaag snoeien we de aangeplante wilgen en gemengde hagen om en om en vormen zij een geweldige habitat voor allerhande vogels, insecten en andere dieren. We accepteren meer en meer dat een mol er ook bij hoort en mulchen erbij hoort om onze bodem meer en meer in balans te brengen. We hebben daarbij natuurlijk een groot voordeel, dat we een biologische pluimveetak als inkomensbron hebben, waardoor we op onze boerderij deze experimenteertuin met vrijwilligers kunnen onderhouden en uitbreiden met een voedselbosrand.

Permacultuur_3_natuurerf

 

Via Hofvogels kregen we vorig jaar de kans om nog meer variëteiten aan te planten en onze ideeën over permacultuur in een volgende stap te realiseren. In onze biologische moestuin verbouwen we vooral eenjarige groente en aardappelen. Je ontkomt er niet aan om de bodem elk jaar weer te bewerken om deze groente te telen. Het voedselbos gaat uit van een ander principe. Je zet meerjarige bomen, bessenstruiken en andere planten divers door elkaar en gaat uit van dat wat je jaar op jaar kunt opeten. Groene Asperges, Hosta’s, noten, boomvruchten en vele soorten bessen en dergelijke zijn daar een voorbeeld van.

Niet alle variëteiten die we het komende jaar aanplanten zijn inheems. We geloven in de kracht van inheemse soorten bomen en struiken. Deze vormen de basis van de inmiddels gerealiseerde aanplant. Uitheemse soorten kunnen – in ons veranderende klimaat- ook een belangrijke voedsel(bron)rol spelen en we kijken reikhalzend uit naar de oogst van de kiwibes die in de bestaande appelboom mag groeien. We willen experimenteren met verschillende notenbomen en ook een pecan notenboom groot laten worden. We noemen het al een beetje onze  `notengaard’, maar ook  de krentenboom `Smokey’ ( Zelfbevruchtend, extreem winterhard en robuust) krijgt ook een plek in onze voedselbosmoestuin.  

 
Ina van de Riet

 

 

Permacultuur is een ontwerpmethode bedoeld voor het ontwerpen van de menselijke leefomgeving op een manier die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Permacultuur is een filosofie van werken mét in plaats van tegen de natuur en van het kijken naar planten en dieren in al hun functies in plaats van een gebied als een monocultuur-systeem.

NEEM CONTACT MET
ONS OP

natuurerf 2020 alle rechten voorbehouden