HOE ZIET DAT ER UIT?

Een voorbeeld uit de praktijk

EEN VOGELVRIENDELIJKE TUIN

Toen wij een jaar geleden aan de rand van Bentelo kwamen wonen was het uitzicht vanuit onze woning al prachtig, maar was de tuin nog niet naar onze zin. Gelukkig werden wij attent gemaakt op de mogelijkheden die de Stichting Hofvogels ons bood om onze tuin meer natuurvriendelijk in te richten. De ligging van onze tuin, grenzend aan de begraafplaats in Bentelo met veel soorten vogels, bood voldoende potentie om als broedplaats voor een kerk- of steenuil te dienen. Om te beginnen werd er dan ook in najaar van 2019 een kerkuilenkast in onze nieuwe schuur geplaatst en binnenkort hopen we te horen dat één van deze uilensoorten, die we af en toe ook zien, onze uilenkast vinden en er gaan nestelen.

Het opbouwen van een vogelvriendelijke en vlinderrijke tuin kon beginnen. Een vriend van ons heeft de tuin geheel leeggehaald en een poeltje als drinkplaats voor de tuinvogels gegraven.. We hadden al eerder in Drenthe een fijne tuin gehad met veel struiken, bomen en wilde bloemen. Dat was weer ons doel. Gelukkig stond er nog een prachtige Japanse esdoorn. Die mocht blijven!

 

We hebben mede op advies van Hofvogels verschillende hagen van beuk en veldesdoorn geplant, zodat er een speelse indeling ontstond. Ook staan er inmiddels leiperen, twee appelbomen, een kersenboom en een notenboom. Een klein stukje gras wordt omzoomd door struiken zoals vlier, hazelaar en Gelderse roos. En we hebben wat struiken gekocht die we gewoon mooi vinden, zoals hibiscus, een krent, klimhortensia en vlinderstruiken. Op de open stukken zijn 6 soorten wilde bloemenmengsels gezaaid. En dan is het wachten. Wachten op de klaprozen, de eetbare bloemen, de akkerbloemen en alle andere soorten die volgens de CruydtHoeck weelderig gaan bloeien en groeien. Eind mei, wellicht mede door de droogte, bloeit er nog niks.

 

 

Gelukkig zijn in de kleine moestuin de peultjes al wel in bloei en staan de aardappels en sperziebonen er mooi bij. Met wat stenen bakken met kruiden en lavendel en een aantal mooie kleurige planten op het terras is het al heel wat. In de opgehangen nestkastjes hebben koolmeesjes en zelfs de bonte vliegenvanger hun eieren uitgebroed en hun jongen gevoed. Gelukkig maar, hoewel zij nog niet alle eikenprocessierupsen hebben verorberd. Helaas. Bedankt Hofvogels, voor het meedenken en de subsidie. We zijn er blij mee.

Anne van Veen en Martine Guitjens

NEEM CONTACT MET
ONS OP

natuurerf 2020 alle rechten voorbehouden