Erve Dennenoord

Lente in Twente

Erve Dennenoord

De zon staat hoog aan de hemel te stralen in een strak blauwe lucht, vogels zingen naar hartenlust en doen zich tegoed aan heerlijke insecten. Voor de hazen is het rammeltijd en aan niets in de natuur ontleen je ook maar enig teken waar wij als mensen nu druk mee bezig zijn, de Coronacrisis. De haan kukelt gewoon verder en Betsie de kip die zich verder niets afvraagt maar gewoon rondscharrelt in het hoge gras en wormpjes pikt en vele andere insecten waarvan ik de naam niet weet, legt gewoon haar eitjes.

Een rijk landgoed

Een rijk Landgoed met flora en fauna beheer, ons nationale culturele erfgoed met ongekende kruidenhistorie waar mijn team, onze gasten en ik elke dag opnieuw blij van worden .Eetbare wilde kruiden die vroeger door de Romeinen werden verspreid zorgen nu nog heden ten dage voor heerlijke recepten.
Ayurveda Twente gebruikt haar kruidenkennis voor diverse doeleinden en verrast hiermee menige gast die een bezoek brengt aan het kuuroord. Zij laat ze kennis maken met de heilzame werking van o.a. de paardenbloem voor leverreiniging, Sint Janskruid voor zelfgemaakte huidolie en verbouwd zij groenten op biologisch dynamische wijze. Zo verenigen wij oude en nieuwe kennis en verrijken we de bodem door middel van wisselteelt.

Zonder verleden geen heden en vergeten wij wie we zijn. Dankzij de inzet van de Stichting Hofvogels  kon ik (Sylvia Lotte)  alles nog rijker maken voor het behoud van het cultuur, historisch erfgoed op het schitterende landgoed met beschermde natuurgebieden, waar dieren in alle rust zoals de kerkuil haar eieren uit kan broeden.

 

Er is in deze geen vooropgesteld plan door mij bedacht maar een diep verlangen om dienstbaar te zijn aan de natuur en zorg te dragen voor het belang en het beschermen van het leefgebied van o.a. “de kerkuil” De Stichting Hofvogels uit de Hof van Twente zetten zich vrijwillig in en zijn een belangrijke schakel om o.a. voor de kerkuil een leefbaar woongebied te creëren en/of te behouden.

 

 

 

Alles in de natuur is nuttig, de mol woelt de grond om en met zijn uitwerpselen bevrucht hij de aarde, verorberen ze engerlinnen en helpen merels aan regenwormen. Maar ook is de mol weer een lekker hapje voor de uil, zo houden we samen alles met elkaar evenwicht wat  “ de kringloop ”heet.
Dit voorjaar ontluiken de knoppen in de haag en fruitbomen, die wij dankzij de Stichting Hofvogels hebben kunnen planten met Noabers, personeel en vrijwilligers om het leefgebied op mijn  erf te verbeteren voor de Kerkuil. Als ik de kerkuil ‘s avonds zie vliegen en ‘s nachts haar gekrijs hoor, hoop ik dat zij net als vorig jaar haar nest met eieren zal uitbroeden zodat wij weer kunnen genieten van de uilskuikens .Voor mij een pluim op ons werk in al die jaren dat ik hier samenwerk met de natuur zonder agressieve bestrijdingsmiddelen.

 

Sinds 2006 beheer ik erve Dennenoord waar flora en fauna met kennis en liefde door mijn teamleden en mij gerespecteerd worden. Met onze inzet dragen we bij aan het gezond maken van een stukje aarde, zodat de volgende generatie hier ook van kan genieten. Daarvan is de uil een onmisbare schakel in de kringloop van de natuur.


Met hartelijke groeten,


Sylvia Lotte

NEEM CONTACT MET
ONS OP

natuurerf 2020 alle rechten voorbehouden