Steen- en kerkuil hoog in de voedselketen
Treffende voorbeelden zijn de steen- en kerkuil. Beide soorten, van oudsher thuishorende op Twentse erven, hebben het moeilijk om zich daar te handhaven. Deze soorten staan hoog in de voedselketen en kunnen enkel bestaan indien de onderkant van deze keten in orde is. Dat betekent, dat er voor deze soorten voldoende veilige schuil- en broedplekken en het jaar rond voldoende voedsel in de vorm van muizen, insecten en reptielen aanwezig moet zijn.
Het aantal boerenerven neemt echter in rap tempo af en erven en tuinen worden steeds schoner en netter. Ook zijn belangrijke natuurelementen op erven en uit het landschap verdwenen. Niet alleen funest voor het voortbestaan van deze uilensoorten, maar ook voor vele andere planten, vogels en dieren. Soorten, waarvan er velen nu al onder druk staan of dreigen te verdwijnen uit onze leefomgeving. Een leefomgeving waarvan ook wij uiteindelijk allemaal afhankelijk zijn om er veilig en plezierig te kunnen wonen, werken en recreëren.
Investeren in streekeigen planten
Met name de aanplant van hoogstamfruitbomen in een zogenaamde fruitgaard, al dan niet omheind met een meidoorn- of beukenhaag, geniet grote populariteit bij deelnemende erfbewoners en levert op termijn buiten heerlijk fruit ook een geweldige leefomgeving op voor vele vogels, insecten en zoogdieren. Door herstel of aanbrengen van houtwallen, singels, heggen en poelen wordt niet alleen geïnvesteerd in een attractief Twents landschap, maar ontstaan ook de noodzakelijke verbindingszones waar plant- en diersoorten behoefte aan hebben om er te bestaan en waarlangs zij zich kunnen verplaatsen en verspreiden.
Onderlinge verbanden
Door de aanplant van bomen als de linde, kastanje, acacia, berk en wilg, al dan niet in combinatie met struiken als hazelaar, Gelderse roos en vuilboom ontstaan niet alleen geliefde plekjes voor vele vogelsoorten, vlinders en bijen. Deze zogenaamde vogelbosjes leveren ook veel kijkgenot op voor erfbewoners door de vele vlinders en bijen die zich tegoed gaan doen aan het stuifmeel van de bloemen en vogels die op de bessen afkomen. Van ingezaaide bloemenweides ten slotte kunnen erfbewoners een groot deel van het jaar genieten van de bloemenpracht en de vele bijen, vlinders en vogels die hier op af komen.
natuurerf 2020 alle rechten voorbehouden