Pruimen die groeien aan een struik? De Mirabel/Kroosjespruim is een struik die in de actie van de Groene Loper Hof van Twente gratis uitgereikt wordt in pakket C en D aan buurtinitiatieven, groene schoolpleinen en aan rustpunten eind november 2021. De kroosjespruim -een ondersoort van Prunus domestica- komt van nature voor in Europa en Azië en zijn waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig uit West-Azië. De struik kan 3 tot 6 m hoog worden.

Hapje voor jou, hapje voor mij?

Je kent de Mirabel/Kroosjespruim vast als kleine boom met een zee van roze bloesem in het voorjaar, ze is goed voor de biodiversiteit. Solitaire bijen smullen van de nectar (die de bloesems geven) en vliegen en bestuiven van `bloem tot bloem’  in het voorjaar. De kleine ronde vruchten zijn meestal geel van kleur. Maar het zoet smakende stevige vruchtvlees laat bij sommige rassen niet van de pit (steen) los. Dieren weten daar wel raad mee… door mensen worden `kroosjespruimen’ gebruikt voor verwerking in jam, in compote of op siroop. Ze zijn ook lekker om uit de hand op te `peuzelen’ na het zoeken van de rijpe vruchten. De struik is zelf bestuivend.

De Mirabel/Kroosjespruim in het struikenpakket via de Groene Loper Hof van Twente?

Dit jaar zijn de vruchten wat later rijp en wie weet kun je er nog wat in het `wild’ plukken in de Hof van Twente? De struiken zijn `schaars’  en ze zijn niet goedkoop om aan te schaffen.  Op 27 november 2021 worden er 35 stuks van deze struiken aangeplant in het kader van de actie: `mmm…. Natuur om op te (vr) eten’’, hapje voor jou….hapje voor mij, op verschillende plaatsen in de Hof van Twente door (buurt)initiatieven en rustpunten.  De Groene Loper Hof van Twente bakt alvast een pruimentaart  -in afwachting van het planten van deze 35 struiken- in de Hof van Twente in november 2021.

Pruimentaart bakken? 

Het klinkt misschien raar, maar een pruimentaart is een van de lekkerste taarten die je kunt eten in het najaar. De heerlijke zachte vulling en de lekkere pruimen maken de taart een echte topper! Het is weinig werk en erg gemakkelijk te bereiden. Ingrediënten

 VOOR HET DEEG: 100 gr. bloem
75 gr. boter
25 gr. suiker
1 eigeel

VOOR DE VULLING:
300 gr. pruimen
5 el. suiker
2 eieren
25 gr. boter (gesmolten)
25 gr. slagroom
1 a 2 El. kaneel

Voorbereiding

Oven voorverwarmen op 180 graden C.

 Bereidingswijze

 Maak het deegbeslag door alle benodigdheden in een kom te doen en goed door elkaar te mixen. Verdeel dit in een ingevette taartvorm en begin dan met het beslag voor de vulling. Doe alle ingrediënten, op de pruimen na, weer in een kom en mix dit goed samen. Doe dit bovenop de taartbodem en leg de goed gewassen pruimen er los bovenop en doe dit in de oven. bak ongeveer 30 min. op 180 graden C.

Bron: Smulweb

 Meer weten over vergroeningsacties via de Groene Loper Hof van Twente?

Deze  Struikenactie van de Groene Loper Hof van Twente biedt o.a. gratis eetbare struiken aan groene (buren)projecten in de Hof van Twente . Wil je meer informatie over het werk van de Groene Loper Hof van Twente? Neem contact op via info@groeneloperhofvantwente.nl