Houders van een nestkast voor steen- en/of kerkuil worden bij tijd en wijlen geconfronteerd met het verwoestende werk van een steen- of boommarter. Leeg geroofde nestkasten of dood gebeten pullen en adulte uilen zijn het gevolg indien dit beschermde roofdiertje een nestkast weet binnen te dringen. Ondanks dat de door de Stichting Hofvogels geplaatste nestkasten allemaal marter beveiligd zijn door de inbouw van een sluis, lukt het de marter toch nog een nestkast leeg te roven en met name oudere nestkasten, die niet beveiligd zijn.

Zo filmde een kasthouder in Markelo onlangs een marter die zeer grote belangstelling had voor haar pas geboren kerkuilen. Naast het marter veilig maken van nestkasten zijn aanvullende maatregelen soms nodig. In dit geval biedt een plastic emmer, waarvan de bodem is verwijderd uitkomst. Door de trechtervorm van de emmer te gebruiken en deze voor het invlieggat van de nestkast te hangen is de nestkast voor de marter onbereikbaar geworden. Ook kan een aluminiumplaat voor uitkomst bieden, door een dergelijke plaat aan de voorkant van de nestkast te bevestigen.

Nu maar hopen dat de jonge kerkuilen tijdig de nestkast verlaten en niet voortijdig worden opgepeuzeld door dit wel erg nieuwsgierig roofdiertje.

 

 

Update:

 

Kasthouder heeft advies ter harte genomen en een emmer voor de ingang geplaatst zodat de marter niet meer bij de ingang van de kast kan komen en de pullen veilig zijn.

Voor toekomstige referentie is er een fimpje door de kasthouder gemaakt en ook enkele foto’s, erg goed en snel gehandeld!

 

 

Marterbeveliging Kerkuil

Marterbeveliging Kerkuil

Marterbeveliging Kerkuil

 

UPDATE 2

 

En de genomen maatregelen door de kasthouder blijken te werken, de pullen zijn vooralsnog veilig!