Leven dankzij de braakbal

//Leven dankzij de braakbal

Leven dankzij de braakbal

De tapijt-mot. Enkele decennia geleden de schrik van menig huismoeder. De mot wist wel raad met kleding in kasten. Ook wollen tapijt was niet veilig. Mottenballen werden ingezet ter bestrijding. De tapijt-mot werd daardoor een zeldzaam microvlindertje met een spanwijdte van 14 tot 18 mm.

Tegenwoordig gaat dit motje met een nieuwe naam door het leven: het Roomtipje. Een naam die prima past bij zijn uiterlijk. Het tamelijk zeldzame roomtipje leeft anno 2016 veelal in boerenschuren waar kerkuilen hun jongen groot brengen. Het vlindertje legt eitjes in de braakballen van deze uilensoort. De rups leeft van de muizenharen in de braakballen. Na verpopping komt er een nieuw roomtipje voor de dag.

Dit roomtipje is afkomstig van braakballen uit de schuur van Menno Huge, een bewoner van het Markelose Broek. Menno verzamelde desgevraagd voor dit experiment een zak kerkuilen-braakballen. Deze gingen in een glazen bak bij mijn Rijssense natuur-compagnon Gerwin van de Maat. Nog geen week later vloog het eerste roomtipje door de bak. Foto maken, experiment geslaagd!

Tekst: Hans Exterkate
Foto: Gerwin van de Maat
By |2017-11-03T14:44:18+00:00juli 3rd, 2016|Uilennieuws|Reacties uitgeschakeld voor Leven dankzij de braakbal

About the Author: