Vrijdag 26 april jl werden de laatste bosuilen geringd. Dit onder grote belangstelling van zowel de kasthouders, hun kinderen en vriendjes.

Afgelopen vrijdagavond was het dan zover. Het ringen van de laatste drie nestkasten met jonge bosuilen stond op het programma. Het was in alle drie gevallen alweer circa 3 weken geleden dat de jonge uiltjes werden geboren. Een mooie leeftijd om ze te gaan ringen. De kasthouders waren in kennis gesteld van onze komst. Alleen bij de eerste nestkast bleek er iets mis te zijn gegaan. De te verwachte jonge uilskuikens waren er niet. Wel troffen we kapotte eierschalen aan in de nestkast. Waarschijnlijk het werk van een marter?

Bij de tweede nestkast in Diepenheim was het gelukkig wel raak. Deze al jarenlange succesvolle broedplaats bracht ook dit jaar weer drie uilskuikens voort tot grote vreugde van de erfbewoners. Erfbewoners die in de loop van de jaren een band hebben opgebouwd met het bosuilenpaar.

Wel ontsnapte één van de ouders, die gealarmeerd door het geluid van de ladder de benen nam. De drie kuikens bevonden zich in uitstekende conditie en werden onder grote belangstelling geringd en gefotografeerd.  De komende week zal er nog een poging worden gedaan om de ontsnapte ouder, het vrouwtje, te pakken te krijgen en te gaan ringen.

 

 

 

 

Doorgegaan naar de derde kasthouder, waar we al door de enthousiaste kids werden opgewacht. Ook hier weer een score van drie kerngezonde uilskuikens die allen van een ring werden voorzien.

 

 

 

 

 

Ondanks het feit dat het ringen van jonge uilen geen doel op zich is, brengen dit soort momenten wel een gevoel van trots en blijdschap met zich mee bij de vele vrijwilligers van de Stichting Hofvogels en met name bij de ringers en degenen die de lokaties voor de nestkasten vaststellen.

Een vruchtbare avondsessie werd ten slotte afgesloten met een kop koffie en genietend napraten over de avondsessie.