Tijdens vakanties ontdek je bij een wandeling in een natuurgebied soms iets wat niets met uilen of vogels te maken heeft, maar de moeite van een verhaaltje op deze site rechtvaardigt. In dit geval de ontdekking van een bijzonder mooie en zeldzaam in Nederland voorkomende vlinder. Een vlinder die je sinds kort weer in de Amsterdamse Waterleiding Duinen kunt aantreffen. Een bijzonder mooi natuurgebied ten noorden van Hillegom, waar je bijvoorbeeld ook naast de vele vogelsoorten, damherten, vossen, zandhagedissen, boomkikkers en ga zo maar door kunt aantreffen. Een gebied waar je als natuurliefhebber graag rond struint.
Tijdens zo,n wandeling daar, werd mijn aandacht getrokken door een groep fotografen die een volgens hen zeldzame vlinder probeerden te fotograferen. De Keizersmantel. Een zoektocht op internet leerde dat de Keizersmantel een sinds 1980 uit Nederland verdwenen vlinder is, die af en toe nog als ‘zwerver’ werd waargenomen. De dichtstbijzijnde stabiele populaties bevonden zich tot dit moment in de Ardennen en de Eifel. Echter sinds kort plant onze grootste parelmoervlinder zich na meer dan 30 jaar weer op twee plekken in Nederland voort. Eén plek in Gelderland en één in de Amsterdamse Waterleiding Duinen.
De Vlinderstichting heeft veel onderzoek gedaan naar de keizersmantel. De vlinder is afhankelijk van viooltjes, waar de rupsen van eten. In Engeland is gebleken dat herstel van warme microklimaten gunstig is voor herstel van zowel viooltjes, mieren als dagvlinders die van viooltjes afhankelijk zijn. Door klimaatverandering worden de vooruitzichten voor de keizersmantel in principe gunstiger.
Han Roordink, secretaris Hofvogels.