Niet schrikken van de kop van dit artikel, de Kast’n Keals zijn 6 vriendelijke mannen van de vrijwilligers timmerploeg van de Stichting Hofvogels. Voor de bescherming van de vogels moeten we zorgen voor minimaal 2 zaken: ‘een gezonde leefomgeving en voldoende broedgelegenheid’. Daarom onderhoudt Hofvogels ruim 900 nestkasten voor uilen, roofvogels, zangvogels en ook vleermuizen. Onderhoud betekent dat de Kast’n Keals in de herfst druk zijn met het maken van deze kasten in de werkplaats van Alfons Weernink aan de Sluisstraat in Delden. Dit jaar alleen al 30 steenuilenkasten, 8 bosuilenkasten, 24 spreeuwenkasten en enkele torenvalkkasten.

Onlangs was het moment om de geproduceerde nestkasten in het veld te gaan plaatsen. Naast het vervangen van oude nestkasten, die vaak 10 tot 15 jaar dienst hebben gedaan, worden ook weer nieuwe locaties voorzien van een nestkast in de hoop dat de vogels ze in het voorjaar weten te vinden.

Vorige week waren de Kast’n Keals al druk geweest in de omgeving van Delden en Markelo en deze week waren door de coördinator Wim Jager twee werkdagen ingepland. Vrijdag werden nestkasten geplaatst in Hengevelde en Ambt Delden en zaterdag waren Bentelo, Diepenheim en weer Hengevelde aan de beurt. Onder soms bijna winterse omstandigheden werden zaterdag verschillende steenuilkasten geplaatst en vervangen. In een vervangende nestkast zat al een steenuil. Deze werd, nadat de nieuwe kast was opgehangen, in deze nestkast geplaatst. Dat moet goed komen. Een andere nestkast hebben we laten hangen, omdat er een eekhoorn zijn overwinteringsverblijf van had gemaakt, na de winter zal deze kast worden verhangen.

Deze week hadden we een noviteit met een nieuwe methodiek voor het ophangen van een nestkast aan een boom. Niet iedere boomeigenaar wil dat er schroeven worden gebruikt voor het ophangen van de nestkast. Dit omdat dat problemen geeft als de boom ooit gezaagd wordt tot planken. Daarom is door Alfons een “spijker loze” ophanging bedacht die zaterdag voor het eerst in het veld werd toegepast tijdens de plaatsing van een steenuilenkast in een eik van het landgoed Weldam. Als dit systeem goed functioneert zal het vaker worden toegepast.

De mannen gaan nog 1 weekend op pad en dan zijn ze klaar voor het komende broedseizoen 2024. Ondanks dat wij vaak geholpen worden met het verkrijgen van hout, kost het kastenbeleid Hofvogels dit jaar  3000 euro. Wilt U ons daarin sponsoren ga dan naar onze website www.hofvogels.nl en gebruik de doneerknop (stichting heeft de ANBI status, dus giften zijn fiscaal aftrekbaar).

De Kast’n Keals en de vogels zijn u dankbaar