Al meerdere jaren is een enthousiaste kasthouder uit Markelo getuige van de 1e vliegpogingen van de jong kerkuilen die jaar in jaar uit in de schuur op zijn erf worden geboren, opgroeien, leren vliegen en uiteindelijk uitvliegen. En ieder jaar ervaart deze kasthouder deze momenten weer als een bijzondere, spannende en leuke gebeurtenis.

Vanuit zijn woning heeft hij zicht op de opening van de nestkast, die hoog in de nok van zijn naastgelegen schuur is opgehangen. De geboorte van de jonge vogels dienen zich in het voorjaar aan door de verschillende kenmerkende geluiden die hij uit de nestkast hoort komen. Gelukkig weer een broedsel dit jaar. Tijd om de Stichting Hofvogels te informeren in verband met het ringen van de uiltjes.

Zo ook dit jaar, waarbij echter bleek dat er mogelijk meer jonge uiltjes waren geboren dan werden aangetroffen in de nestkast. Na enkele avonden het vlieggat in de gaten te hebben gehouden, kon hij met zekerheid vaststellen dat er dit jaar vier jonge kerkuilen waren geboren. De jonge uiltjes stonden op uitvliegen en vlogen nog onhandig en onwennig wat rond, landen af en toe in een struik maar wisten uiteindelijk de veilige nestkast weer te vinden. Gelukkig weer een geslaagd broedsel dat binnenkort uitvliegt en op zoek gaat naar een eigen territorium.