In de nadagen van het broedseizoen kreeg Stichting Hofvogels een telefonische melding dat bij een huis aan de Helle in Delden waarschijnlijk een uiltje in de ketelruimte zat. Bij aankomst van één van onze vrijwilliger werd de jonge steenuil snel gevonden achter de CV-leidingen. De uil was duidelijk niet volwassen, aangezien er nog een pluizig verendek op zijn kop zat. Bij onderzoek naar hoe de uil terecht gekomen is in die ruimte, waarbij we de ruimte intensief controleerden, kwamen we een tweede jonge uil tegen. De oorzaak was een paar loze buizen vanaf de schoorsteen naar de ketelruimte.  Vermoedelijk zijn de uiltjes op de schoorsteen in één van die buizen gestapt of gevallen. Deze jonge uilen hadden geluk . De buizen waren onderin open en de bewoner was alert en sloeg alarm.

Daar de uiltjes waarschijnlijk 1 à 2 dagen daar hadden gezeten en er één erg mager was(slechts 114 gram bij weging) en wij geen idee hadden waar in deze woonwijk het nest van de steenuil was, werd besloten de uiltjes naar de opvang in Barchem te brengen. Hier zouden de uiltjes eerst nog worden gevoerd tot ze zelf gaan eten. Zodra dat lukt worden ze in een grote ruimte met alle gevonden jonge steenuilen verzorgd tot ze in augustus soms al als een jong koppel weer worden vrijgelaten. De vogelopvang kreeg dit jaar veel uilen in de opvang wat voor de vrijwilligersorganisatie veel kosten met zich meebracht.

Daarom wil ik twee oproepen doen:

  •  Voorkom problemen voor de vogels
    • Inspecteer uw schoorstenen en zorg voor afscherming van loze buizen
  • Steun opvangcentra zodat er indien nodig hulp geboden kan worden
    • Doneer een bijdrage aan locatie Barchem: Roofvogel Opvangcentrum Barchem , NL60 RBRB 0947556451

Dat dit geval niet op zich alleen staat ondervond een kasthouder in Markvelde, die een jonge steenuil in de open haard in zijn woonkamer aantrof. Ook deze nogal zwart beroete steenuil was via de schoorsteen in de open haard terecht gekomen. Na een schoonmaakbeurt werd de steenuil weer uitgezet.

Frans Kruse: Voorzitter Stichting Hofvogels