Al enige tijd zijn wij samen met de Reggetuin in Goor en de Gemeente Hof van Twente actief met het maken van zogenaamde insectenhotels. Deze staan op verschillende plaatsen in onze gemeente. Één daarvan is afgelopen voorjaar geplaatst aan de Proodsweg in Ambt Delden. De bewoner kan de kast nu dagelijks zien en is aangenaam verrast over het eerste resultaat. Er zijn ruim 60 kanaaltjes gevuld met broed van de wilde bijen en dagelijks volgen er meer. Ook aan de gemeentelijke begraafplaats in Goor is een insectenhotel geplaatst. Daar zien we vooreerst nog weinig activiteit op deze frisse vrijdagmiddag. Wel zijn ook hier meerdere kanaaltjes gevuld, een goed teken.

Hoe werkt het?

Wilde bijen, zoals metselbijen, leggen in de buisjes hun eitjes en de larven kunnen zich zo veilig ontwikkelen tot volwassen bijen. De buisjes worden gevuld met eitjes, stuifmeel en klei. Zo ontstaan compartimenten in het buisje. Meerdere soorten wilde bijen vinden een plekje in het hotel, want de buisjes zijn verschillend in diameter.

 

wat doet de larve?  

Uit de eitjes komt eerst een larve en die larve eet van de voorraad aan eiwitrijk stuifmeel die moederbij in de broedkamer gelegd heeft. Zodra al het stuifmeel is opgegeten en de larve volgroeid is (dit kan tot vier weken duren) vormt zich een zogenaamde rustlarve. Deze spint vaak een coconnetje om zich heen, die beschermt tegen ziektes en ook redelijk waterdicht is. En zo overwinteren ze als pop. Vanaf februari – maart volgt dan de metamorfose tot volwassen bij. Als de jonge bijen zijn uitgegroeid, duwen ze de tussenwandjes van klei naar buiten en maken ze hun eerste vlucht.

We zien later een groen rupsje in de lucht hangen. Ook een wonder der natuur.

Eric en Carol Effing