Tijdens de nestkastcontroles van de steenuilen troffen Ruud de Koning en Mirjam Bak in het voorjaar van 2022 in plaats van een steenuilenpaartje een actief nest met hoornaars aan. Dat betekende toen heel snel de nestkast weer dicht gedaan en verder met rust gelaten. 

Een door hoornaars bezette nestkast levert uiteraard geen jonge steenuilen op. Het hoornaarsnest moet uiteindelijk dus verwijderd worden om de steenuil weer een plek te geven. Deze zal zelf het nest nooit verwijderen. Afgelopen februari zijn we dan ook teruggegaan naar de nestkast in de hoop dat de hoornaars niet meer actief in de kast aanwezig waren. Dus alvorens de nestkast te openen toch maar uit voorzorg een imkerkap op gedaan. Je weet nooit wat je nog kunt tegenkomen. Gelukkig troffen we enkel nog het lege nest aan dat werd verwijderd. De kast is nu weer leeg en schoon en voorzien van een nieuwe laag bodemmateriaal, zodat moeder steenuil hopelijk weer een nestje kan gaan maken in deze kast.

 

Een hoornaar is een groot soort wesp die nesten maken van fijngekauwd hout. Net als de  gewone wesp. Het nest ziet er uit alsof het van papier is gemaakt, vandaar de naam “papierwespen”.

Wel is er een verschil tussen de nesten van de hoornaar en gewone wesp. Deze van de hoornaar heeft schelpvormige lagen en het nest van de gewone wesp niet. In Nederland komt de hoornaar vooral voor in het oosten en zuiden van het land, daar waar de zandgronden overheersen. Hoornaars vangen insecten voor hun larven. Zelf leven ze van suikerrijke sappen die ze in bomen (vooral de eik) en planten vinden. Hoornaars vallen mensen over het algemeen niet snel lastig, maar als je het nest te dicht nadert kunnen ze wel agressief worden. Alleen de hoornaar koningin overleeft de winter, ze komen rond eind april uit hun winterslaap en starten in mei met een nieuw nest, ze komen nooit terug in hun oude nest.

Ruud de Koning en Miriam Bak zijn vrijwilligers van de stichting Hofvogels.