Alle wijst erop dat, ondanks het koude voorjaar, het een topjaar voor de steenuil wordt. Half april werden niet alleen al de eerste broedparen in de nestkasten aangetroffen maar zelfs ook al enkele jonge kerkuilen.  Nadat het scannen van de steenuilen in enkele geselecteerde gebieden al een beeld gaf van meerdere nieuwe
en onbekende territoria aan met name de Gorsveld en in de omgeving van Markvelde, bleek vervolgens ook dat veel van in de gemeente uitgezette nestkasten bezet waren met broedparen van de steenuilen. De laatste controles lieten zelfs broedsel van 5 tot zelfs 7 eieren zien. 

 

 

Deze controles geven een indicatie dat het top jaar wordt qua jong geboren steenuilen. Niet alleen een onverwacht goed broedjaar dus, maar ook een geweldige opsteker voor de vele vrijwilligers van de Stichting die momenteel soms dagelijks bezig met controleren. Ook een opsteker voor het adoptieplan Hof voor de steenuil. Om de te verwachten geboorte explosie op te vangen zullen nieuwe erven aangeboord moeten worden om plaats te bieden aan de jonge uilen.