Onlangs werd op een erf in Hengevelde een wel heel speciale nestkastconstructie voor de steenuil geplaatst. STONE, de landelijke vereniging steenuilen klopte in de zomer bij ons aan op zoek naar een geschikt erf om een nieuw geconstrueerde nestkastcombinatie te mogen plaatsen. Hiervoor zocht de organisatie een geschikt erf waar nestkasten moeilijk te plaatsen zijn, omdat de gebruikelijke natuurlijke mogelijkheden als een boom ontbreken. In Hengevelde werd een dergelijk locatie gevonden en met toestemming van de erfeigenaar werd begin november een wel heel indrukwekkende constructie geplaatst.

De constructie werd speciaal ontwikkeld voor situaties waarin het lastig of onmogelijk is om een nestkast op een potentieel geschikt erf op een tak van een boom te plaatsen. De nestkast wordt in deze situaties op een gegalvaniseerde ijzeren paal gemonteerd en op een geschikte plaats op het erf geplaatst. Daarnaast werd de gebruikelijke marterveilige nestkast nog eens op innovatieve wijze voorzien van een luikmechanisme aan de achterzijde van de nestkast. Hierdoor kan de nestkast niet alleen op een veilige manier worden gecontroleerd, maar wordt ook nog eens verstoring tijdens de broedperiode tot een minimum beperkt. Ventilatie openingen ten slotte dienen een toekomstig broedpaar te beschermen tegen extreme hitte. Uiteindelijk beschermt de gegalvaniseerde paal ook nog eens tegen hongerige marters die de nestkast niet meer kunnen bereiken. Marters richten jaarlijks toch meerdere keren grote schade aan door nestkasten binnen te dringen en de broedsels te vernietigen.

Ronald van Harxen in de weer met het installeren van de nestkast

De paalconstructie met nestkast werd door Ronald van Harxen, voorzitter van STONE, en zijn maatje Hugo van Wamelen op het erf geïnstalleerd, bijgestaan door één van onze controleurs. Wel diende een op een wat ongelukkige plaats bevestigde nestkast te worden verwijderd om het jaarlijkse broedpaar te bewegen te gaan verhuizen. Volgens Ronald geen probleem, gezien de ervaringen die hij met dergelijke constructies heeft. Volgens Ronald is de nieuw geplaatste nestkast, net als andere op natuurlijke locaties geplaatste nestkasten een gewilde broedplaats. Ronald heeft er vertrouwen in dat het broedpaar de nieuwe nestkast snel zal vinden en gaan bezetten. De nestkastcombinatie werd gedeeltelijk gefinancierd door Vogelbescherming Nederland en een onbekende sponsor. De nestkastcombinatie in Hengevelde is er één van tien die landelijk worden geplaatst. Het mag duidelijk zijn dat we de ontwikkelingen bij deze nestkast volgend jaar extra in de gaten gaan houden.