Aan het begin van het nieuwe broedseizoen is de stichting Hofvogels op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Iedereen van 18 jaar en ouder die zich samen met ons in wil inzetten voor behoud en herstel van de natuur en biodiversiteit in de Hof van Twente met specifieke aandacht voor de steen- en kerkuil. Zo zoeken de controlegroepen rondom Hengevelde, Diepenheim en Markelo bijvoorbeeld versterking om ook in de toekomst de continuïteit van onze controlewerkzaamheden daar veilig te stellen. Hofvogels richt zich echter niet alleen op behoud van deze uilensoorten. Zij is actief op een breed pallet aan activiteiten op gebied van natuurherstel en natuurbehoud. Ook hiervoor zoeken we nieuwe vrijwilligers om deze activiteiten verder handen en voeten te geven.

Hofvogels zet zich al jaren succesvol in voor behoud van de kerkuil, steenuil en bosuil in de gemeente Hof van Twente. Soorten die van oorsprong thuishoren op de erven in deze gemeente en indicatief zijn voor de kwaliteit van de natuur en biodiversiteit. Hofvogels bestaat momenteel uit een dertigtal enthousiaste en actieve vrijwilligers, aangestuurd door een klein bestuur. Deze gaan jaarlijks in de periode van april tot juli op pad om de op circa 450 erven geplaatste uilennestkasten te controleren op bezetting en op broedresultaten. Niet zonder succes overigens. Zo werden er in 2022 circa 400 uilen geboren en geringd.

Wat zoeken we precies?

Door omstandigheden zijn de controlegroepen in Hengevelde, Diepenheim en Markelo onderbezet geraakt. Hiervoor zoeken we versterking. Enthousiaste natuurliefhebbers die bereid zijn om in de periode april tot medio juli tijd vrij te maken. Tijd om samen met onze vrijwilligers nestkasten in deze deelgebieden te gaan controleren. Bij de controles wordt gebruikt gemaakt van ladders (groot en klein), om de in bomen of op zolders geplaatste nestkasten te kunnen bereiken.

Dit kun je verwachten

Nieuwe vrijwilligers worden opgenomen in een enthousiaste groep natuurliefhebbers. Zij komen regelmatig bij elkaar tijdens informatieavonden, workshops en trainingen. De nieuwe vrijwilligers gaan onder begeleiding van een ervaren controleur het veld in en bezoeken de erven. Omdat de nestkasten in bomen of op zolders hangen wordt bij controles gebruikt gemaakt van ladders. Je moet dus geen hoogtevrees hebben.

Interesse?

Kortom, ben je geïnteresseerd, ben je een natuurliefhebber zonder hoogtevrees en wil je in de broedperiode ons team komen versterken of ons op ander gebied helpen? Stuur dan een mail naar secretariaat@hofvogels.nl en je wordt uitgenodigd voor een gesprek.

Meer weten?

Wil je meer weten over de stichting? Bezoek de website www.hofvogels.nl.
Wil je meer weten over de uilensoorten die ons land rijk is? Klik dan hier en beluister de podcast! Op Padcast #4: Op zoek naar uilen met natuurgids Dick | IVN