Recent ontving de Stichting Hofvogels de hele eierverzameling en een deel van de vogelverzameling uit een nalatenschap van Age Jepma uit Borne (1941-2019). De omvangrijke eierverzameling van minimaal 500 eieren is met name bijzonder. Helaas is de documentatie van deze verzameling verloren gegaan en dus de herkomst van de eieren onbekend. Van de familie hebben wij vernomen dat Age een deel van de

eieren tijdens vakanties in Nederland heeft verzameld en dus niet uitsluitend uit Twente afkomstig zijn. Ook zitten in de collectie eieren van exotische vogels zoals van de Struisvogel en de Emoe. Sinds de Vogelwet 1912 is het aanleggen van eierverzamelingen illegaal. Hofvogels gaat daarom in overleg met musea op welke wijze de verzameling een legale status kan krijgen. Hofvogels wil de verzameling zo goed als mogelijk gaan documenteren en gebruiken voor educatieve doeleinden.

Age Jepma werd in 1941 geboren in Franeker en verhuisde in 1948 met zijn hele familie naar Borne. Zijn vader ging daar werken in de textielfabriek van Spanjaard en de familie kon daar een woning van de Spanjaard betrekken. De vader van Age bleef wel verknocht aan het weidse landschap van Friesland en ging regelmatig met zijn zonen terug om Kievitseieren te zoeken en te vissen. Tijdens deze bezoeken moet Age zijn liefde voor vogels en het zoeken van eieren hebben meegekregen.