Het afgelopen half jaar hebben de voorzitter van de Stichting Hofvogels Frans Kruse en vrijwilligster Mirjam Bak de basiscursus bijenhouder van de Nederlandse Bijen Vereniging  gevolgd. Na een aantal theorie lessen was het in april tijd voor de praktijklessen. Maar ook iedere week studeren en toetsen maken. Eind mei was het dan uiteindelijk zover en beiden mochten hun eigen bijenvolk gaan verzorgen.

Het bijenvolk werd op het erf van Frans in Deldenerbroek geplaatst. Een jong volk ( z.g aflegger) dat nog op sterkte moest komen. Daar hebben de bijen stuifmeel en nectar voor nodig, zodat de koningin aan de leg blijft. De droge en hete zomer werd echter gelijk een beproeving voor de bijenhouders in spé. Als gevolg van het weer was in die periode te weinig stuifmeel en nectar, zodat er in augustus flink bijgevoerd moest worden met suikerwater. Met goed resultaat overigens, daar het bijenvolk nu op sterkte is en klaar om te overwinteren.

Op 1 september zijn Frans en Mirjam beiden geslaagd voor zowel het praktijkexamen als het theorie gedeelte, zodat zij op 22 september in het Hoogspel in Delden hun diploma Bijenhouder in ontvangst konden nemen. Nu maar hopen dat het bijenvolk goed de winter doorkomt en dat deze volleerde bijenhouders volgende zomer de eerste potten Hofhoning kunnen presenteren.