Verslag en foto,s: Holly Klein Oonk

Op mijn vrije dagen pak ik veelal mijn oma fiets en fototoestel en fiets ik richting het Weldam of de Meene. Zo ook op een donderdagmiddag ergens begin april. De zon scheen en het was heerlijk!cid_62FE5F44-4EDB-48C7-8657-BC26DD1B0464 warm. Op mijn gebruikelijke ronde had ik al snel mazzel en spotte een paartje ijsvogels. Natuurlijk weer eens veel ver af en niet te fotograferen. Verderop verschillende  spechten, vinkjes, roodborstjes, een boomkruiper en boomklever en wat spreeuwen. Mijn aandacht werd toen ergens getrokken door een luidruchtig gepiep in wat struiken aan de kant van de weg. Het gepiep deed me denken aan het wat zenuwachtige gepiep van goudhaantjes. Na enig speurwerk had ik ze dan ook snel gevonden en met enig geduld lukte het me een paar foto’s te maken. Goudhaantjes zijn minder schuw en makkelijk benaderbaar, maar ook super snel en bewegelijk.  Het is dan ook een hele klus om ze goed op de foto te krijgen met die fladderende vleugeltjes. Eenmaal thuis en de foto’s op de computer gezet, bemerkte ik echter dat ik niet het goudhaantje maar het vuurgoudhaantje op de foto had gezet.

 

 

 

!cid_D51E5AA2-3CDF-4D05-868A-FBDFF18DB69AHet vuurgoudhaantje lijkt op een gewone goudhaan, maar dan in de overtreffende kleurentrap. De kop en hals van het vuurgoudhaantje lijken wel door een kunstschilder onder handen genomen; een streek okergeel-groen over de zij-hals en een wit accent boven de ogen, met een fijne zwarte lijn door het oog. Dit geeft aan de kop van dit bijzonder kleine vogeltje een vurig uiterlijk; de naam zal dan ook niemand verbazen. Hoe leuk! En zo zie je maar dat je al doende leert in de natuur en steeds meer vogel/diersoorten ziet en leert kennen.

 

 

 

 

Holly Klein Oonk. is 22 jaar oud en woont in Goor. Ze is een beginnend fotograaf en wil daar uiteindelijk haar beroep van maken. Vorig jaar is ze in Oeganda geweest en heeft  daar vrijwilligerswerk gedaan. In die periode heeft ze door de schitterende Afrikaanse natuur, de geweldige mensen en vele fotogenieke dieren haar passie voor fotografie ontdekt. “Dit is echt mijn ding en daar ligt mijn hart”. Ze is dan ook gestart met de basisopleiding fotografie op de Fotovakschool en gaat straks de 4 jarige opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie op de Fotovakschool doen. Ze fietst en wandelt veel in haar vrije tijd door de natuur rondom Goor en maak daarbij veel foto’s van hetgeen daar groeit, bloeit, lHollyeeft en vliegt. Zodoende is zij in aanraking gekomen met Hofvogels. “De doelstellingen van Hofvogels sluiten niet alleen aan bij mijn voorliefde voor voor de natuur, maar is ook goed te combineren met mijn passie voor natuurfotografie. Hofvogels biedt mij dan ook het podium om mijn ervaringen te delen en mensen kennis te laten nemen van hetgeen de natuur in de Hof van Twente allemaal te bieden heeft” aldus Holly. De redactie van Hofvogels hoopt dan ook geregeld op de hoogte te worden gehouden van de ontdekkingen die Holly doet in het Weldam en de Meene..