Met Han Brinkcate de natuur in.

Net als bij de vos is er bij de haas ook een aantal gezegdes van toepassing. Denk aan ‘het hazenpad kiezen’ of ‘angsthaas’ en ‘zo snel als een haas’. Ook tijdens Pasen heeft de haas een rol als Paashaas. De haas die met Pasen eieren aan de man wil brengen. Het gezegde ‘zo snel als een haas gaat wel op. Denk maar eens aan een hardloopwedstrijd. Vaak fungeert hier iemand als haas. Deze persoon hoeft niets anders te doen dan de wedstrijd op snelheid te brengen. Als dit is gebeurt verlaat hij het veld. Dit is dan geen angsthaas of iemand die het hazenpad kiest, dit hoort nu eenmaal bij de spelregels.

Net als konijnen, komt ook de haas op het landgoed ‘Twickel veel voor. Je vindt hem meestal in de buurt van bouwlanden of weilanden. Het is niet zo moeilijk om een haas van een konijn te onderscheiden. Hazen zijn aanmerkelijk groter, de oren zijn lang met zwarte punten en de ogen zijn niet als bij het konijn bolrond, maar horizontaal gespleten. Ook zijn de stevige achterpoten kenmerkend. Meestal onttrekt de haas zich van zijn vijand door te vluchten, maar hij heeft ook nog een andere tactiek die veel minder inspannend is om aan de vijand te ontkomen. Als hij tijdens de avond aan de maaltijd “ligt” dan houdt hij zijn lichaam plat tegen de grond gedrukt en laat hierbij zijn oren hangen. Nu blijft hij zolang mogelijk op de zelfde plaats en doet pas een stapje als het gras binnen zijn bereik op is. Vaak zijn hazen ‘s nachts actief. Behalve in het voorjaar, dan zie je ze ook overdag voedsel zoeken. Hazen graven geen hol, ze houden zich schuil in een leger dat zich tussen hoge graspollen bevindt. Jonge hazen komen compleet met vacht en open ogen ter wereld. De moeder laat ze al snel alleen en de jongen zoeken elk een eigen plekje waar ze zich gedekt houden. Daar komt de moeder ze dan zogen, dit gebeurt meestal na zonsondergang. Hazen kennen niet zoals bij konijnen een sociale rangorde en verdedigen ook geen territorium of leefgebied.

 

Het gedrag van hazen in de paartijd is “fantastisch” ook al begrijpt de mens er nog weinig van. Zelfs op klaarlichte dag kan men een stel rammelaars (mannetjes) een moer (vrouwtje) hun kunstjes aan het vrouwtje zien vertonen (vrouwtje loopt altijd achter de rammelaars aan). Veelal gebeurt dit op bouwland dat omgeploegd is. De heren delen elkaar soms rake klappen uit met hun achterpoten. De rammelaar die de meeste “kapsones heeft en toont mag met de moer haar paren. De overige rammelaars hebben dan het nakijken en krijgen de bons.