Veel mensen nemen in de winter het initiatief om de vogels in tuinen en parken bij te voeren. Een prima initiatief, want veel vogelsoorten hebben het zonder meer al moeilijk genoeg om zich hier in de wintermaanden staande te houden. Veel vogelsoorten, de zogenaamde insecteneters bijvoorbeeld, reizen in het najaar duizenden kilometers om in Afrika te overwinteren omdat er hier dan te weinig insecten zijn. Andere soorten zijn in staat om in de winter van insecten over te schakelen op zaden. Tja! en er zijn natuurlijk nog veel vogelsoorten die gedurende de wintertijd hier te blijven. Deze overblijvers maken dan dankbaar gebruik van het voer dat we hen in deze maanden aanbieden.
De Wintertijd
Vogels gebruiken het hele jaar veel energie. In de winter om zich op temperatuur te houden, in het voorjaar om eieren te leggen en hun jongen groot te brengen. En in de herfst bouwen ze reserves op voor de winter. U kunt ze in principe het hele jaar bijvoeren. Vogels proppen zich niet vol als hun honger gestild is. Ook verleren ze niet zelf voedsel te vinden.
Het kost vogels in de winter veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten soms 10 procent van hun gewicht. Als extra energiebron zijn de opgehangen vetbollenenpinda’s prima voedselbronnen. Bij lichte vorst kan vers drinkwater worden aangeboden. Vogels badderen daar ook in. Dit is geen probleem. Het water rolt van de ingevette veren en bevriest niet. Bij strenge vorst wordt afgeraden open (warm) water aan te bieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kan ijs worden vergruisd zodat de vogels de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte. Er is qua voedsel voor vogels van alles te koop in de winkel. Toch is het uitkijken geblazen. De veelgebruikte pindakaas is een minder geschikt voedsel om de vogels bij te voeren. Te zout. Er zijn alternatieven genoeg in de vorm van zoutloze pindakaas al dan niet vermengd met zaden of insecten. Ook is er een ruim aanbod van vele soorten gedroogde insecten, die gemengd met wildzangzaad en uitgestrooid op een voederplankje vele leuke vogelsoorten aantrekken. Houdt wel rekening met katten die in uw te voeren vogels een gemakkelijke prooi zien. Ook zal de sperwer een enkele keer een vogeltje pakken en op de grond oppeuzelen. Voer de vogels enkel overdag. Ruim voor het donker wordt alle zaadresten op. Zowel van de vloerplank als van de grond om muizen en rattenoverlast te voorkomen. Ratten en muizen trekken weer andere rovers aan als de steenmarter die veel overlast in uw woonomgeving kan veroorzaken. Water geven tijdens vorst is mogelijk, maar verschoon het water regelmatig. Gebruik geen zout of andere middelen om bevriezing te voorkomen.
Win win situatie
Regelmatig en naar behoefte voeren trekt een mix van leuke vogelsoorten aan en die je tuin veranderen in een levendige volière met aan en af vliegende en soms met bekvechtende vogels om die ene pinda of zonnepit. Gezien de vele foto’s die je op de sociale mediakanalen aantreft van vogels die zich storten op voederplanken, voederkorven, pindastrengen en zelfs hele voedertaarten kun je alleen maar concluderen dat er voor alle partijen een win win situatie is ontstaan.