DE grutto’s zijn dit jaar erg snel teruggekeerd van hun verblijf in Afrika. De eerste vogels zijn begin deze week gezien in Eemdijk, zo meldt Natuurmonumenten vrijdag. Volgens de organisatie kwam het nog niet eerder voor dat de grutto al zo vroeg in februari in Nederland werd gesignaleerd. Het vorige record stond op 13 februari, dat was in 2011.
Natuurmonumenten verwacht de komende weken dat nog heel veel grutto’s naar Nederland komen, net als andere weidevogels zoals de kievit, tureluur en kemphaan. Ze bereiden zich voor op het komende broedseizoen.
Er is een enorme afname in het aantal grutto’s. Dat gebeurt sinds midden jaren zestig. De grutto kon het tempo van de agrarische veranderingen niet meer bijbenen, stelt Natuurmonumenten. Op het platteland worden kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt. Daardoor verdwijnen insecten en daarmee het voedsel van weidevogels. Ook maaien boeren volgens de natuurorganisatie te vroeg zodat kuikens niet kunnen opgroeien.
90 procent van de grutto’s in noord-west Europa broedt in Nederland, dat daarmee het belangrijkste Europese gruttoland is. Na het broedseizoen trekken ze naar Afrika. Met een tussenstop in Spanje of Portugal gaan de meeste vogels naar Senegal. De meeste grutto’s komen daar in juli aan. Dat is de enige maand per jaar dat in (een groot deel van) Senegal regen valt en het droge landschap verandert in een groen en waterrijk gebied.
De Vogelbescherming riep de grutto vorig jaar uit tot nationale vogel.