Tekst en foto’s: Holly Klein Oonk

Op een druilige zomerse namiddag eind augustus werden ik en mijn huisgenoten aangenaam verrast door de aanwezigheid van meerdere groene spechten rondom onze woning in Goor. Zowel vanuit de keuken als vanuit de woonkamer werden op meerdere plekken groene spechten gezien. Ik zelf zag er één op het grasveld, terwijl er vanuit de keuken één werd gezien op het tuinpad en vanuit de eetkamer één in de struiken rondom ons grasveld.

 

Het bleek hier te gaan om een volwassene en twee juvenielen die in alle rust aan het foerageren waren geslagengroenejongespechtsologras. Het had net geregend en vermoedelijk deed de familie zich tegoed aan de talrijke mieren in onze tuin.

 

 

 

 

 

De rust werd hierbij enigszins verstoord door vermoedelijk een roofvogel. De volwassen specht verstijfde ineens en keek met gedraaide kop een tijdje naar boven. Een gedrag dat door de beide juveniele vogels werd nagedaan die onrustig geworden rond de ouder vogel hopten. Loos alarm bleek en het drietal bleef nog enige tijd al etend in onze tuin waarna het drietal verdween.

groenejongespechtsologras2