Nadat ik hoorde dat Hofvogels nieuwe controleurs zocht, heb ik me direct aangemeld en dat was niet voor niets! Na enkele introductiebijeenkomsten en kennismaking met de stichting en haar vrijwilligers ging ik onlangs met Ruud en Mirjam, twee ervaren controleurs, op pad en maakte ik kennis met de bosuil en de mooie kanten van de natuur.

Op 14 april j.l. was het dan zover: mee op kastcontrole voor de bosuilen. Mirjam en Ruud hadden drie weken hiervoor de betreffende nestkast al bezocht en vonden hier een pasgeboren jong en drie eieren aan. Heel mooi, maar ook heel spannend: gaan de andere eieren ook uitkomen? Daar kwamen we deze avond achter. Na kennismaking met de erfbewoners liepen we samen richting de nestkast in het bos. Ruud en Mirjam legden met veel enthousiasme en passie uit wat we allemaal gingen doen. Toen de benodigde spullen klaar waren gezet en de ladder tegen de boom stond was het moment van de waarheid aangebroken. Ruuds gezicht bij het openmaken van de kast sprak boekdelen: maar liefst drie jonge, ringbare bosuiltjes!

Naast het jonkie van een paar weken oud waren er dus nog twee eieren uitgekomen. Mirjam gaf aan dat dit vrij uniek is en maar weinig mensen het geluk hebben om dit te zien. Ik was die geluksvogel tijdens mijn vuurdoop. De drie kuikens werden opgemeten, gewogen en geringd. Door het opnemen van al deze biometrische gegevens weten we hoe oud de kuikens zijn en hoe oud ze kunnen worden, welke plekken ze bezoeken en hoe groot hun overlevingskans is. Dit is dus erg belangrijk in het beschermingsproces.

Op deze foto’s is duidelijk te zien dat ik mijn blijdschap ook niet kon verbergen. Heel bijzonder om deze uiltjes van dichtbij te mogen aanschouwen.

Ik ben Ronny Brandriet, 32 jaar oud en woonachtig in Rijssen, met mijn vriendin en ons lieve dochtertje. Vogelliefhebber ben ik al een hele tijd en ik wil me dolgraag meer verdiepen in de natuur. Weten wat er gebeurt om deze natuur in kaart te brengen en te beschermen. Via deze stukjes deel ik mijn eerste ervaringen bij Hofvogels en binnenkort vertel ik jullie meer over de steenuilcontroles die ik heb mogen bijwonen. Dit waren namelijk ook weer momenten om niet snel te vergeten!