Door Miriam Bak. Vrijwilligster Stichting Hofvogels
Vaak vraag je jezelf af hoe zal het de jonge uilen vergaan zijn in hun verdere leven nadat ze van ons een fraaie ring hebben gekregen. Heel soms komt er een terugmelding dat een uil zich als adult heeft gevestigd in een eigen territorium. Vaker is de terugmelding echter wat minder fortuinlijk en is de uil verongelukt.
Tijdens het controleren van enkele mezenkasten kregen wij een telefoontje dat er een jonge bosuil was aangetroffen die vast zat in de takken van een boom. De vleugel van het jong zat verstrikt in een tak en zelf hing deze pul er hulpeloos bij. Hij kon kennelijk geen kant meer op. Direct zijn wij naar de plaats des onheil gereden, waar wij 10 dagen daarvoor twee jonge bosuilen hadden geringd .
Bij aankomst was de jonge uil al bevrijd door de erfeigenaar en hebben wij de onfortuinlijke pul goed nagekeken op eventuele verwondingen. Het bleek inderdaad één van de door ons geringde jonge bosuilen te zijn. Gelukkig was hij nog in blakende gezondheid en geheel ongeschonden. Een beetje boos was ie wel. We hebben hem ( of haar) terug in de nestkast gezet om even tot rust te komen. Moeder bosuil was al door de terrein bewoner gesignaleerd, dus zal haar jong snel weer in de vleugels kunnen sluiten.
Wij zijn heel blij dat de bewoner zo snel actie heeft ondernomen en hulp heeft gezocht. Hier ging het dus om een blijkbaar nog niet zo ervaren takkeling, die letterlijk in de takken vast is komen zitten. Normaal gesproken kunnen deze jonge bosuilen prima uit de voeten (poten) in het bos, waar ze na het uitvliegen nog enkele weken worden gevoerd door de ouders.