De Groene Loper Hof van Twente wil het belang van biodiversiteit en groen bevorderen, door zoveel mogelijk mensen te motiveren om met groen en in de natuur bezig te zijn. Om bomen-biodiversiteit onder de aandacht te brengen heeft de Groene Loper Hof van Twente 35 inheemse bomen aangeschaft. Een deel daarvan zal vanaf donderdag 10 oktober (dag van de duurzaamheid) opgesteld worden in de hal van het gemeentehuis in de Hof van Twente.

 

 

 

 

 

Win een van de 35 bomen!

Kom naar het gemeentehuis tussen 10 en 20 oktober 2019 en speel de boom quiz. Alles wat je daarvoor nodig hebt ligt in de biodiversiteitstent in het gemeentehuis. De quiz is niet simpel, maar dat zijn duurzaamheidsvraagstukken ook niet. Onder de bomen in pot -die in een halve cirkel om de biodiversiteit-tent staan- zie je 35 quizvragen. Deze actie is bedoeld om aandacht te vragen en vooral op te roepen om in de Hof van Twente 35.000 bomen (voor iedere inwoner een boom)  te planten. Er worden 6 bomen verloot in deze periode van 10 dagen in Goor in het gemeentehuis. Zij die in de boomquiz het beste gescoord hebben doen mee met de trekking. De winnaars krijgen in week 43 bericht. Bij hetzelfde aantal goed wordt er geloot.

 

 

De bomen reizen rond door de gemeente.

  • Zo heb je de bomen al kunnen zien op 5 oktober j.l bij de beurs “Stappen (zetten) in Dieka!” in Markelo. Er zijn inmiddels 4 bomen verloot onder hen die de boomquiz -met de meeste goede antwoorden- hadden ingevuld. Gefeliciteerd! Bas Schuite (31 goed) , Mirjam Bak (30 goed), Jose Arkink (29 goed) en Alice Slijkhuis (29 goed) met jullie gewonnen boom.
  • De boomcirkel werd ook opgesteld op de Bedrijvendag in Bentelo op 6 oktober j.l. Er zijn in Bentelo 3 bomen uitgegeven en gewonnen door: Lydeke Vaalt (25 goed), Marziotti Giuseppe (23 goed) en door de familie Ter Bekke (23 goed). Gefeliciteerd!

Stel je voor je wint een boom en dan? 

– Is het de bedoeling dat de boom op gemeentegrond wordt gepoot of mag dat ook op eigen grond ? 

Antwoord: De boom mag op eigen grond ( het liefst zichtbaar vanaf de openbare weg). Als je geen plaats hebt op je eigen grond, mag je ook een voorstel doen voor een plaats om de boom te planten op gemeentegrond in de Hof van Twente. 

-Kunnen wij zelf een boom uitzoeken of wordt je er een toegewezen ?

Antwoord: Er wordt je een boom toegewezen ( afhankelijk van waar je `m wilt planten) dus in een woonwijk geven we een andere boom uit dan bijvoorbeeld  in het buitengebied 

Mag je de boom ook aan iemand anders geven als je hem niet op je eigen perceel kwijt kunt ?

Antwoord: Ja dat mag! Wel vinden we het leuk om een foto van jou en je gewonnen boom te maken t.z.t. en dit in de publiciteit te brengen.

Moet die persoon dan wel in de Hof van Twente wonen ?

Antwoord: Ja, de bedoeling is wel dat we de boom in de gemeente Hof van Twente planten!

Deze actie van de groene loper Hof van Twente bestaat uit 4 activiteiten in de periode oktober t/m maart 2020:

  1. Oktober 2019 Speel de Bomenquiz; Win een van de 35 bomen die in een cirkel zijn opgesteld tussen 10 oktober en 20 oktober in het gemeentehuis in Goor. Raadpleeg de website van het gemeentehuis voor de openingstijden
  2. November 2019: Sponsors gezocht voor 7 bomen uit de boomcirkel en bereidheid tot het aankopen en samen planten van nog meer bomen in de Hof van Twente
  3. Oktober t/m december 2019 : Adopteer een boom en help ons plantlocaties te vinden of bied een stuk geschikte grond aan.
  4. Boomplantdag in maart 2020: 6 bomen zijn gereserveerd en dienen als `kinderwens’ boom (1 fruitboom per kern).

 

 

In november 2018 namen Provinciale Staten van Overijssel een bijzondere motie aan: plant één extra boom per inwoner in de komende coalitieperiode. Natuurlijk willen we in de Hof van Twente niet achter blijven en onderschrijven deze actie. Lees meer:  https://www.overijssel.nl/thema%27s/natuur-en-landschap/versterken-landschap/actieplan-1-1/.